Soud zamítl žádost RTA o přístup do vysílání Primy

pátek, 30. prosince 2011, 09:23 Aktuality MediaGuru

Městský soud v Praze zamítl žádost Regionální televizní agentury (RTA) o přístup do vysílání televize Prima od 1. ledna. Informoval o tom server Euro.cz s odvoláním na dva na sobě nezávislé zdroje. Vyjádření soudu se serveru nepodařilo získat. 

RTA dosud vysílala na společných frekvencích s Primou. Prima se ale rozhodla toto uspořádání ke konci roku zrušit tím, že svou dosavadní licenci nahradí novou pro stanici Prima family. RTA kvůli tomu podala žalobu na protiprávnost takového kroku a zároveň požádala o předběžné opatření, aby jí byl přístup do vysílání nového programu umožněn. 

"Od 1. ledna vysíláme nový kanál Prima family, zaváděcí kampaň s informací, jak si ho naladit, začala v úterý 27. prosince. S RTA tato stanice nemá nic společného. Podle našich informací předběžné opatření soud zamítnul," sdělil serveru generální ředitel FTV Prima Marek Singer na otázku, zda ponechá regionální vysílání alespoň do vyřešení soudních pří. 

Prima počítá s ukončením vysílání původního kanálu Prima 1. ledna 2012 v 05:59, nový kanál Prima family má navázat v 06:00. 

Podle výkonného ředitele RTA Pavla Zuny vzniká počínáním Primy agentuře RTA nenávratné poškození. "Budeme se dál bránit soudní cestou a budeme požadovat i odškodnění. Verdikt Nejvyššího správního soudu ze září 2011 je na naší straně," řekl serveru. Zuna již dříve uvedl, že pokud od ledna skončí vysílání šesti redakcí RTA, o práci přijde až 70 lidí. RTA působí v Praze, Brně, Ostravě, Českých Budějovicích, Zlíně a Hradci Králové. 

RTA se obrátila na Radu pro rozhlasové a televizní vysílání, která se sejde nejdříve po Novém roce, na Český telekomunikační úřad i na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, aby zasáhly. Argumentuje zejména tím, že původní celoplošnou licenci získala nejdříve metropolitní Premiéra (dnes Prima) díky spojení s regionálními vysilateli. A že právě tehdejší licenční podmínky zajišťují regionálním televizím přístup do jejího vysílání do roku 2018. 

Podle Primy agentura RTA údajně šíří nepravdivá tvrzení o nárocích na připojování do programu Primy až do roku 2018. Prima proto ve sporu s RTA podala trestní oznámení a žalobu.

-čtk-