ZenithOptimedia: Reklamní trh napřesrok zrychlí

pondělí, 05. prosince 2011, 19:27 Aktuality MediaGuru

Tempo růstu světového trhu s reklamou v příštím roce zrychlí na 4,7 procenta z letošních 3,5 procenta. Předpověděla to dnes mediální agentura ZenithOptimedia. Výdaje na reklamu by napřesrok měly podpořit prezidentské volby ve Spojených státech a letní olympijské hry v Londýně. 

ZenithOptimedia nicméně prognózu pro příští rok zhoršila z dříve předpokládaných 5,3 procenta. Odhad letošního růstu snížila pouze mírně z 3,6 procenta. Za zhoršením prognóz stojí dluhová krize v eurozóně, která má negativní dopad na podnikatelskou důvěru. 

ZenithOptimedia je ve výhledu na příští rok o něco pesimističtější než další mediální agentury Magnaglobal a GroupM. Magnaglobal odhaduje růst na pět procent a GroupM dokonce na 6,4 procenta. 

GroupM upozornila, že výdaje na reklamu napřesrok kromě amerických voleb a olympiády podpoří také mistrovství Evropy ve fotbalu. Všechny tři agentury navíc poukázaly na oživení zájmu o reklamu v Japonsku, které se zotavuje z ničivého březnového zemětřesení. 

"Světový trh s reklamou je proto pozoruhodně silný v době, kdy hrozí, že eurozóna upadne zpátky do recese a zbrzdí růst svých obchodních partnerů," uvedla agentura ZenithOptimedia. Upozornila, že na rozdíl od hospodářského útlumu v roce 2008 mají nyní firmy dostatek hotovosti a jsou připraveny ji využít ke zvýšení podílu na trhu. ´

-čtk-