Americká diplomacie komunikuje s médii přes Twitter

neděle, 08. ledna 2012, 15:44 Aktuality MediaGuru

Americké ministerstvo zahraničí v pátek poprvé uspořádalo tiskovou konferenci pro americké a zahraniční novináře s využitím sítě Twitter. Mluvčí ministerstva Victora Nulandová odpovídala na dotazy zadávané přes tuto sociální síť v deseti jazycích včetně perštiny, ruštiny nebo čínštiny.

Obsahově se briefing nijak nelišil od pravidelných tiskovek pořádaných vedením americké diplomacie - dotazy se týkaly situace v Sýrii, vztahů USA s Íránem nebo spolupráce Spojených států s evropskými partnery NATO.

Podle amerického tisku byl briefing pro uživatele Twitteru součástí kampaně, kterou ministryně zahraničí USA vyhlásila na letošní leden. Jejím heslem je "řízení státní správy v duchu 21. století".

Ministerstvo zahraničí slíbilo, že tiskové konference s využitím sítě Twitter bude až do konce ledna pořádat pravidelně každý pátek. Uživatelé Twitteru mohou informace z briefingu ministerstva zahraničí nalézt s využitím specifického označení (hashtagu) #AskState. Zadávat dotazy může kdokoli, tedy nejen novináři.

Příští pátek podle Nulandové uspořádá poradce ministryně zahraničí pro inovace Alec Ross videochat s novináři a bloggery, který bude přístupný z kteréhokoli počítače na světě. Velvyslanectví USA v haitském Port-au-Prince uspořádá v síti Twitter tiskovou konferenci o pomoci, kterou Spojené státy poskytují této zemi po ničivém zemětřesení z ledna 2010.

Podle oficiálních informací má americké ministerstvo zahraničí v sociálních sítích bezmála 200 účtů, které spravuje nejen washingtonská centrála, ale i jednotlivá velvyslanectví po celém světě.

-čtk-