Poslanci mají výhrady k omezení reklamy u silnic

středa, 11. ledna 2012, 13:26 Aktuality MediaGuru

Řadu výhrad vznesli poslanci z hospodářského výboru k vládní novele zákona o pozemních komunikacích, podle které by měla zmizet do pěti let od českých silnic většina reklamních poutačů. Předloha také umožní zavést slevy na mýtném pro vozidla, která často využívají zpoplatněné silnice. Výbor nakonec projednávání novely přerušil do příštího čtvrtka. 

Výtky se týkaly slev i vymýcení reklamy. Proti slevám na mýtném se vyslovil František Laudát (TOP 09), podle kterého půjde i o dáreček zahraničním dopravcům. Pavel Hojda (KSČM) zase navrhoval, aby sleva nešla na vrub fondu dopravy, ale fondu životního prostředí. Další poslanci se obávají možnosti arbitráží s firmami provozujícími billboardy. Pochybovali například o tom, zda je pětiletá lhůta dostatečně dlouhá pro návratnost investic. 

Ministr dopravy Pavel Dobeš (VV) se pokoušel pochyby poslanců rozptylovat. Slevy by šly podle něho v 70 procentech za domácími dopravci a je otázka, zda zahraniční budou o vratky vůbec žádat. Nebudou také znevýhodněni podle něho malí dopravci, protože slevy budou na automobil, ne na firmu. K možným arbitrážím ministerstvo vypracovalo právní stanovisko, podle kterého novela riziko v tomto směru nepředstavuje, uvedl ministr. 

Pozměňovací návrhy mohou poslanci předkládat do pondělí. Dobeš uvedl, že k diskusi by byl návrh Jiřího Rusnoka (VV), který by přinesl změnu právní úpravy u kontrolního vážení automobilů. 

Cílem omezení reklamy u silnic je zvýšit bezpečnost provozu. Do budoucna by mohli povolení na výstavbu reklamních zařízení získat pouze provozovatelé restaurací, benzinových čerpacích stanic, motelů a dalších zařízení, která bezprostředně souvisí se silničním provozem. Jejich poutače by ale musely být umístěny do vzdálenosti 200 metrů od provozovny. Změna se nebude týkat poutačů v obecní a městské zástavbě, kde o jejich umístění rozhodují radnice. 

-čtk-