RRTV žádá ČTÚ o vyjádření k ukončení programu Prima

čtvrtek, 05. ledna 2012, 00:28 Aktuality MediaGuru

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) požádala Český telekomunikační úřad (ČTÚ), aby se vyjádřil k ukončení vysílání televizního programu Prima. Vyplývá to ze zápisu z úterního jednání RRTV. Společnost FTV Prima nahradila od Nového roku licenci pro Primu novou pro stanici Prima family. Vyhnula se tak povinnosti sdílet v určitých časech vysílací frekvence s regionálními vysílateli, mimo jiné s Regionální televizní agenturou (RTA). Ta kvůli tomu prozatímně ukončila vysílání. 

Agentura RTA ukončení vysílání Primy napadla u Městského soudu v Praze, který zároveň požádala o předběžné opatření, aby jí byl přístup do vysílání nového programu umožněn. To ale soud zamítl. Podle FTV Prima agentura RTA šíří nepravdivá tvrzení o nárocích na připojování do programu Primy až do roku 2018. 

RTA má šest oblastních studií, která působí v Praze, Brně, Ostravě, Českých Budějovicích, Zlíně a Hradci Králové. Studia podle pondělního vyjádření výkonného ředitele RTA Pavla Zuny zatím nikoho nepropustila a jsou připravena opět vysílat, pracovníci agentury ale s návratem na obrazovku příliš nepočítají. O práci tak pravděpodobně přijde 70 lidí. 

RTA se už dříve se stížnostmi na postup FTV Prima obrátila na RRTV, ČTÚ a Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Argumentuje zejména tím, že původní celoplošnou licenci získala nejdříve metropolitní Premiéra (dnes Prima) díky spojení s regionálními vysílateli. A že právě tehdejší licenční podmínky zajišťují regionálním televizím přístup do jejího vysílání do roku 2018. FTV Prima ve sporu s RTA podala trestní oznámení a žalobu. 

RRTV v úterý také udělila telekomunikačnímu operátorovi Telefónica licenci na kabelové televizní vysílání na 12 let pro program O2 Info. Ten může vysílat 24 hodin denně a má sloužit k informování a propagaci televizního vysílání firmy. 

V oblasti rozhlasu RRTV vyhlásila licenční řízení k provozování vysílání z vysílačů Ústí nad Labem - Stříbrníky a Šumperk - Kolšov. O ústeckou licenci je možné žádat do 24. ledna, o šumperskou do 7. února.

-čtk-