V Praze bylo loni odstraněno 50 reklamních plachet

úterý, 17. ledna 2012, 08:55 Aktuality MediaGuru

V centru Prahy bylo loni odstraněno téměř 50 reklamních plachet. Reklamy zmizely například ze čtyř domů na Václavském náměstí nebo ze tří v Jindřišské ulici. ČTK o tom v tiskové zprávě informovala ředitelka živnostenského odboru Eva Novaková.

Boj s nepovolenou reklamou loni zahájila radnice Prahy 1. Jako první byla sejmuta velkoplošná plachta na secesním domě na Jungmannově náměstí. Úředníci poté donutili majitele odstranit reklamu, která zakrývala téměř celý dům Na příkopě 14. Celkem bylo podle Prahy 1 sejmuto deset velkých reklamních plachet.

"Celá iniciativa vznikla od městské části Praha 1, která vyvolala jednání s provozovateli a zadavateli reklam na Praze 1. Podařilo se nám je díky jednání donutit, aby reklamy stáhli dobrovolně, protože postihy podle zákona nejsou příliš účinné," řekl ČTK starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký.

Obří reklamy hyzdí centrum metropole několik let. O nutnosti jejich odstranění mluvilo již minulé vedení Prahy 1, majitele ale k nápravě nepřinutilo. Boj proti nim radnice zintenzivnila letos v létě, poté co občanské sdružení Za lepší život v Praze označilo podobné plachty za "vizuální smog". Reklamu z Jungmannova náměstí přitom sdružení vybralo "jako nejzávažnější zásah do estetické a vizuální logiky města" a Praze 1 udělilo anticenu Vizuvir 2011.

Do reklamy mohou domy zahalit pouze majitelé, kteří objekt opravují. Plachta má bránit prašnosti stavby nebo odpadávání nebezpečných předmětů. Řada majitelů ale předpis obchází tak, že nahlásí drobnou rekonstrukci například toalet. Na základě toho poté na dům na několik let umístí lešení s reklamou, která mu vynáší statisíce korun.

Živnostenský odbor magistrátu loni podle Novakové kontroloval i další dodržování pravidel v oblasti reklamy. Ve 47 správních řízeních uložili jeho pracovníci pokuty za asi 1,6 milionu korun.

Pokuty museli provinilci zaplatit třeba za prezentaci potravinových doplňků, kdy použili zakázaná zdravotní tvrzení nebo texty, které vzbuzovaly dojem, že jde o léčiva. Dále byly uloženy pokuty za takzvanou vábivou reklamu nebo reklamu obsahující nepravdivé údaje. Týkalo se to zejména letáků, které inzerovaly zlevněné zboží, aniž bylo na prodejně k dispozici.

-čtk-