Festival PIAF představí reklamu jako zábavu

úterý, 28. února 2012, 15:30 Aktuality MediaGuru

Mezinárodní reklamní festival PIAF, který se bude konat v hlavním městě už potřetí, se chce zaměřit na to, jak tvořit reklamu, která lidi baví. „Veřejnost dlouhodobě považuje většinu reklamní produkce za něco otravného. V nedávném průzkumu Češi a reklama se takto opět vyjádřila většina oslovených. Jsou unaveni stále stejnými reklamními postupy. Reklam, které lidi baví, je menšina. A to chceme měnit,“ říká Marek Hlavica, ředitel festivalu PIAF.

Program zahájí Hans-Christian Schwingen, viceprezident pro značku a marketing Deutsche Telekom. Pod jeho vedením dostala značka T Mobile emocionální náboj například slavnými "flash moby", organizovanými happeningy na veřejných místech, které se na internetu staly hitem.

Dalším marketérem, který prosazuje kreativní postupy, je Sebastian Billing, šéf globální komunikace vodky Absolut. Na PIAFu bude hovořit o spolupráci značky Absolut s umělci, jejíž tradice trvá už od Andy Warhola.

Předseda soutěžní poroty, vítěz loňské PIAF Grand Prix a inovátor na poli reklamy, Gideon Amichay z Izraele ukáže, jaké podmínky nastavit ve firmě, aby podporovala inovace. Příkladem jsou firmy jako Google, Apple či Amazon. Pro Apple vytváří reklamu dlouhodobě agentura TBWA. Její prezident Jean-Marie Dru, autor knihy „Změňte pravidla byznysu ve svůj prospěch“ (Grada 2005), představí na PIAFu svojí metodu „disruption“, čili narušování zavedených postupů.

Jonathan Bauer, stratég jedné z nejkreativnějších agentur světa Droga5 v USA, bude hovořit o tom, jak značky musí vytvářet „kultury“, které lidé sami vyhledávají. Vloni se mu podařilo spojit např. Bing od Microsoftu s uvedením autobiografie rappera Jay Z. U nás je agentura známa úspěšnou kampaní na podporu Baracka Obamy v prezidentských volbách.

Festival PIAF se uskuteční v Praze 25. a 26. dubna 2012 (www.piaf.cz).

-mav-