Hlasitou reklamu v televizi chtějí poslanci zakázat

pondělí, 06. února 2012, 14:49 Aktuality MediaGuru

Tuzemské televize možná v budoucnu nebudou smět vysílat reklamu, teleshopping a označení sponzora více nahlas než ostatní pořady. V novele zákona o provozování rozhlasového a televizního vysílání to navrhla skupina poslanců ze všech sněmovních stran. Sankce za prohřešek by mohla podle předlohy činil 10.000 až pět milionů korun. 

Na dodržování předpisu by dohlížela Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV), která by vyhláškou stanovila technické záležitosti a podrobnosti zákazu. Televize by podle novely nesměly vysílat více nahlas ani znělky, které oddělují reklamu a teleshopping od ostatních částí vysílání. 

Na zvýšenou hlasitost reklam si podle autorů novely stěžují diváci. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání oslovila ministerstvo kultury, legislativní úprava ale předložena nebyla. Předkladatelé novely poukazují na to, že zákaz hlasitějšího vysílání reklamy platí například na Slovensku a v Polsku. 

Autoři předlohy odhadují, že kvůli předloze by musela RRTV vynaložit navíc asi 200.000 korun. Musela by hlavně nakoupit novou techniku, aby mohla dodržování normy sledovat.

Novelu zákona, která nyní doputovala do sněmovny, nejprve posoudí vláda. Rozhodne o ní parlament.

-čtk-