Jak marketingově zvládnout svatého Valentýna

čtvrtek, 09. února 2012, 06:49 Marketing, Reklama MediaGuru

Za chvíli je tady sv. Valentýn - svátek, který má v sobě velký marketingový potenciál.

Svatý Valentýn je někdy přezdívaný jako svátek marketingu. Zničehonic se tu objevil a nabádá k nákupu a utrácení, které by se normálně v této mrtvé sezóně asi nekonalo. Vybízí lidi, aby vyjádřili v tento den své city prostřednictvím dárků, květin či pozváním na večeři. A proto si restaurace, květinářství, klenotnictví, cukrářství či parfumérie na tento den mnou ruce.

Podle francouzského výzkumu společnosti Spir Communication z loňského roku vyplývá, že každý třetí muž a každá čtvrtá žena utrácejí za sv. Valentýna průměrně 60 až 100 euro. Podobný americký průzkum od National Retail Forum oznámil, že letos se navýší útraty na sv. Valentýna o 8,5 % oproti loňskému roku – očekává útratu ve výši 126,03 dolarů na osobu, což je nejvyšší částka za posledních deset let.

Nicméně v České republice je situace poněkud jiná. Podle loňského průzkumu agentury Médea Research slaví tento svátek jen čtvrtina dotázaných, a to nejvíce lidé ve věku do 35 let. Když už jej slaví, nejčastěji nakupují sladkosti, květiny nebo pozvou svého partnera na nějakou kulturní akci či večeři.

V loňském roce zaznamenala česká květinářství na svatého Valentýna lehký nadprůměr, tržby však nedosahovaly takové výše jako před krizovým rokem 2008. Jedním z důvodů může být i to, že svatý Valentýn už tolik netáhne, a obchodníci proto tolik neinvestují do jeho propagace.

Neznamená to však, že Valentýnu je u nás nadobro odzvoněno, stále se k němu dá přistupovat i velmi kreativně.

Vedle nabídky tradičních valentýnských dárků je možné připravit svým zákazníkům i speciální službu navíc. Například francouzský internetový obchod CDiscount k této příležitosti vytvořil speciální valentýnskou sekci, kde svým zákazníkům radí s výběrem těch pravých dárků k oslavě svátku zamilovaných.

Americké květinářství Teleflora zase poradí s výběrem té pravé květiny tak, aby vyjádřila přesně to, co chcete.

Další možností je připravit speciální valentýnskou akci: zajímavě k tomu například přistoupila francouzská společnost Cook & Go, která nabízí kurz valentýnského vaření plné afrodiziak.

Ke svatému Valentýnu se dále nabízí uspořádat neotřelou soutěž: například kosmetická značka Lancôme vyzvala na svém Facebooku ženy, aby odpovídaly na otázky ohledně prvních zážitků svého stávajícího vztahu a poté k tomu samému vyzvaly i svého partnera. Nejúspěšnější pár, který se shodne v nejvíce odpovědích, může vyhrát víkend v Paříži.

Dále je také možné využít „sváteční“ atmosféru pro organizování vlastní události, jak to učinila oblíbená hra Angry Birds (Naštvaní ptáci), která na svatého Valentýna oznámila na Facebooku svůj vstup na toto sociální médium. Co má tato hra společného se svatým Valentýnem je záhadou, nicméně proč tohoto data nevyužít.

Rovněž se nabízí možnost rozšíření cílové skupiny. Proč také cílit pouze na zadané páry a vynechat tak početnou skupinu singles? Speciálním valentýnským dárkovým balíčkem s vtipnou knížkou a dalším překvapením snad nikoho urazit nemůžete.

Nakonec je samozřejmě možné přejít na druhou stranu, využít českého odmítavého postoji a podpořit bojkot tohoto až moc sladkého svátku.

-kch-