Řecká krize dostihla reklamní průmysl

čtvrtek, 16. února 2012, 03:20 Reklama MediaGuru

V Aténách zbankrotovala reklamní agentura Leo Burnett. Jde o první padlou agenturu, která patřila nadnárodní komunikační skupině. Objevují se obavy z dominového efektu.

Těžkosti způsobené složitou ekonomickou situací se v Řecku nevyhýbají ani komunikačnímu průmyslu. V potížích se zde ocitají už i pobočky nadnárodních holdingů.

Jedna z tamních největších reklamních agentur Leo Burnett, která patří do globální komunikační skupiny Publicis Groupe operující i v Česku, tento týden vyhlásila bankrot. A objevují se obavy, že úpadek agentury způsobí na tamním trhu dominový efekt.

Agentura, která pracovala pro nadnárodní společnosti jako Procter & Gamble, dlouhodobě největšího řeckého zadavatele, Ferrero či Samsung, totiž dokázala přestát krach mnoha místních klientů.

O ochranu před věřiteli musela požádat až kvůli platební neschopnosti způsobené bankrotem TV Alter, jednoho z největších řeckých televizních kanálů, který ukončil vysílání loni v květnu. Dle odhadů zpravodajské agentury Bloomberg zůstaly po bankrotu televizní stanice řeckým komunikačním firmám nesplacené pohledávky ve výši 185 milionů eur.

Náhlý konec rozběhlých i plánovaných kampaní, který default řecké Leo Burnett přinesl, je teď starostí nejen pro postižené inzerenty, ale především pro tamní média. Vyprodat reklamní čas se totiž daří jen díky extrémním slevám na ceníkových cenách. A to i přesto, že ekonomická krize nutí spotřebitele častěji zůstávat doma a televizní sledovanost v posledních letech soustavně roste.

Lacinost vysílacího času nedokázala v Řecku zastavit již od počátku krize znatelnou tendenci zadavatelů ustupovat od reklamy v klasických médiích. Internet se sice propadá mírněji, nicméně i zde dochází ke snižování reklamních investic.

Údaje mediálních agentur ZenithOptimedia a Group M ukazují, že investice řeckých firem do komunikace klesly v roce 2010 o 15,2 procenta, vloni o 18,4 a letos je pak očekáván propad o dalších 8 % na částku 1,4 mld. eur.

Krach řecké Leo Burnett je prvním bankrotem nadnárodní agentury v Evropě od počátku krize. Mezinárodní agenturní sítě dosud situaci řešily hlavně slučováním poboček. K těm dochází na velkých trzích i v menších zemích. Například v Německu klesl počet kanceláří agentury McCann Erickson z pěti na dvě, v Česku zase pod jednu střechu zamířily všechny místní agentury již zmiňovaného holdingu Publicis Groupe.