Sněmovní výbor bude řešit volbu členů Rady ČT a ČRo

pondělí, 27. února 2012, 14:51 Aktuality MediaGuru

Sněmovní volební výbor by měl v úterý na své schůzi rozhodnout o výzvě na podávání kandidátů na členy Rady České televize a Českého rozhlasu. Výzvu pak vyhlásí předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová. Členy obou rad volí sněmovna a do obou z nich budou poslanci volit dva kandidáty.

Rada ČRo je v současné době sice úplná, ale v půlce března skončí mandát její předsedkyni Daně Jaklové a členu rady Petru Šafaříkovi. Rozhlasová rada je devítičlenná.

Dva členy budou poslanci vybírat i do patnáctičlenné televizní rady. V ní je jedno místo v současné době volné a jednomu členu rady skončí v dohledné době mandát.

Jak ČTK řekl předseda výboru Václav Mencl (ODS), lhůta pro podávání návrhů bude záviset na tom, kdy výzvu vyhlásí předsedkyně sněmovny. Počítá s tím, že to bude zhruba do půlky března. "Poté, co budou známi všichni kandidáti, uděláme veřejné slyšení a na veřejném slyšení doporučí výbor sněmovně kandidátku, která bude obsahovat trojnásobné množství kandidátů, než je volných míst. A z této kandidátky bude Poslanecká sněmovna volit členy rozhlasové a televizní rady," popsal.

-čtk-