Ve světě vzniká nová síť reklamních agentur

čtvrtek, 02. února 2012, 07:15 Reklama MediaGuru

Reklamní agentury v Evropě, Americe a Asii zakládají globální skupinu nazvanou Tribe. V Česku zástupce zatím nemají.

Třináct dosud nezávislých reklamních agentur z osmi zemí světa se spojuje do jedné sítě. Tribe Global, jak se nově zformovaný subjekt nazývá, zatím pokrývá především velké trhy – USA, Francii, Německo, Indii, Velkou Británii či Mexiko.

Další expanzi skupina se sídlem v nizozemském Amsterdamu plánuje v nejbližších měsících. Ve střední Evropě hledá partnera hlavně v Polsku. Důvodem pro koordinovaný postup je nově zamýšlená specializace skupiny. Chce se zaměřit především na lokální zadavatele, kteří poprvé expandují do zahraničí.

Představitelé reklamních agentur, které se projektu účastní, odmítají, že by důvodem pro spojení mohla být špatná ekonomická situace jednotlivých subjektů. Údajně také nedojde k žádnému kapitálovému propojení.

Nežli skutečnou agenturní síť tak proto svazek bude připomínat spíše alianci nezávislých agentur typu Icom, Magnet, či Network One. Podobné projekty přitom v mezinárodním prostředí kvůli rivalitě mezi jednotlivými členy a nekonzistenci poskytovaného kreativního i klientského servisu spíše nefungují.

Čtyřem světovým komunikačním holdingům (Omnicom, WPP, Interpublic a Publicis), vzniklým po konsolidační vlně komunikačního průmyslu v posledních 25i letech, taková sdružení nekonkurují obratem ani počtem získaných kreativních cen. V jednotlivých zemích naopak čelí zostřené konkurenci od mezinárodně uznávaných lokálních agentur.

Nově vzniklá síť sice bude mít své ústředí, které bude pracovat na celkové strategii sítě. Kancelář v Amsterdamu, tedy jednom z nejdůležitějších evropských center kreativního průmyslu, má ale sloužit především pro analýzy, trend hunting a rekrutaci nových klientů.

-ptv-