Do rad ČT a ČRo bylo navrženo 27 kandidátů

čtvrtek, 22. března 2012, 07:12 Aktuality MediaGuru

Společenské, kulturní, vědecké a další organizace navrhly 14 kandidátů na členství v Radě České televize (ČT) a 13 jmen na členství v Radě Českého rozhlasu (ČRo). Navržená jména dnes zveřejnil volební výbor Poslanecké sněmovny. Do každé z rad má sněmovna zvolit po dvou radních.

O místo v Radě ČT bude usilovat například Jan Brandejs, který již členem rady byl a v listopadu mu vypršel mandát, nebo bývalý poslanec Oldřich Kužílek. Do Rady ČRo byl navržen třeba Petr Šafařík, kterému v polovině března skončil dosavadní mandát, a také Petr Matoulek, který se v minulosti neúspěšně ucházel o post generálního ředitele ČRo. Mezi navrženými jmény do rozhlasové rady není její dosavadní předsedkyně Dana Jaklová, které členství v radě podobně jako Šafaříkovi vypršelo v půlce března.

"Teď bude následovat veřejné slyšení, které se uskuteční 3. dubna odpoledne a kandidáti na něm budou moci vystoupit před členy výboru," řekla ČTK Dana Křičková ze sekretariátu volebního výboru. Poté poslanci 12. dubna rozhodnou tajnou volbou o šesti kandidátech do každé rady, z nichž Poslanecká sněmovna na konci dubna zvolí po dvou členech do Rady ČT a ČRo, dodala Křičková.

Rada ČT má mít 15 členů, Rada ČRo devět členů. Jejich funkční období je šest let. Vždy po dvou letech se třetina rady obměňuje. K posláním obou rad patří kontrola hospodaření veřejnoprávního média, projednávání stížností veřejnosti nebo jmenování a odvolávání jeho generálního ředitele. Obě rady tuto funkci obsazovaly loni.

Sněmovní volební výbor bude také ještě rozhodovat o odvolání člena Rady ČRo Antonína Zelenky. Návrh na Zelenkovo odvolání z rady předložil výboru jeho předseda Václav Mencl (ODS) kvůli údajnému střetu zájmů, který vyplývá z toho, že Zelenka vede tiskový odbor na ministerstvu školství. Zelenka argumentoval již dříve tím, že ho ministr školství Josef Dobeš vedením odboru pouze pověřil, nikoli jmenoval. Právě právní rozdíl mezi pověřením a jmenováním je prý důvodem, proč jeho post na ministerstvu není v rozporu s rozhlasovým zákonem.

Poslanci ze sněmovního volebního výboru o Zelenkově odvolání jednali začátkem února, ale toto jednání přerušili a vyžádali si čas na důkladnější prostudování materiálů, které s případem souvisí.

-čtk-