Pivní weby v kampani podporují Budvar

čtvrtek, 08. března 2012, 16:20 Aktuality MediaGuru

Tuzemské pivní weby rozjíždějí kampaň proti údajně plánované privatizaci Budějovického Budvaru. O té se znovu začalo spekulovat v souvislosti se zahájenou kontrolou, kterou do posledního velkého státního pivovaru poslal v únoru ministr zemědělství Petr Bendl (ODS). V případě, že by pivovar získala nadnárodní společnost, poškodilo by jej to a snížilo kvalitu piva, stojí v prohlášení zveřejněném v tomto týdnu na několika internetových stránkách s pivní tématikou. 

"Pivovar Budvar, v ohrožení prodejem pokaždé, když se objevil nový ministr zemědělství, čeká další složité období," stojí v prohlášení, které se objevilo například na webech Pivní.info, Pivovary.Info či Svět piva. Podpořil jej také první tuzemský speciální časopis o pivě Pivo, Bier & Ale a Sdružení přátel piva. Údajnou snahu privatizovat Budvar v průběhu února popřel jak Bendl, tak premiér Petr Nečas. 

Média spekulují také o údajném Bendlově záměru odvolat současného ředitele Budvaru Jiřího Bočka. Zastánci současného vedení Budvaru, v jehož čele již 20 let Boček stojí, poukazují zejména na to, že v době, kdy velkým pivovarům klesala výroba až o pětinu, dokázal Budvar držet vyrovnanou produkci. Upozorňují také na dobrou ziskovost podniku a fakt, že budějovický pivovar léta vyhrává ve známkoprávních sporech s nadnárodní pivovarskou společností Anheuser-Busch InBev. Ta nedávno koupila druhý pivovar v největším jihočeském městě, Budějovický měšťanský pivovar. Dostala se tak k části jeho registrovaných ochranných známek s názvem Budweiser Bier. 

Podle odborníků si tím Američané zároveň otevírají cestu k případné privatizaci Budvaru. Tou by prý nadnárodní společnost vyřešila dlouholeté soudní spory s Budvarem a získala pro sebe další cenná odbytiště. 

Budvar loni prodal 1,32 milionu hektolitrů piva, což je meziročně o 5,5 procenta více. Tržby loni podnik meziročně zvýšil o 1,9 procenta. Pro Budvar je důležitý export, loni vyvezl téměř polovinu své produkce. Budvar je národním podnikem, jako jediný velký pivovar zůstává ve vlastnictví státu. Ministerstvo zemědělství již několik let plánuje transformovat Budvar na akciovou společnost. Stát by pak mohl čerpat z podniku peníze ve formě dividend, což současná právní forma pivovaru neumožňuje.

-čtk-