Spor sociálních médií: Yahoo žaluje Facebook

čtvrtek, 15. března 2012, 07:15 Aktuality MediaGuru

Společnost Yahoo v pondělí podala žalobu na konkurenční Facebook pro porušení autorských práv. Facebook byl obviněn z použití metod, které si Yahoo nechalo patentovat.

Soudní proces, který se koná v kalifornském San José, je prvním z větších právních bitev patentové války, které spolu svádí technologické společnosti aktivní v oblasti sociálních médií. Podobné procesy probíhají v současnosti již mezi společnostmi vyvíjecí chytré telefony a tablety, jako je Apple, Microsoft nebo Motorola.

Yahoo žádá v soudním procesu Facebook o odškodnění, které by mohlo dosahovat výše až 100 miliard dolarů. Ve svém prohlášení Yahoo uvádí: „Bohužel záležitost se společností Facebook stále zůstává nedořešena, a proto jsme nuceni ji předat k federálnímu soudu.“ Facebook se k tomu doposud nevyjádřil.

Podobné žaloby v oblasti sociálních médií nejsou ničím neobvyklým. Doposud však byla většina sporů vyřešena formou patentových agregátorů, které nakupují produkty, na něž se vztahují autorská práva, čímž se sníží cena jednotlivých patentů.

-kch-