Velkopopovický Kozel si připomíná 90. výročí

úterý, 06. března 2012, 07:39 Aktuality MediaGuru

Ačkoliv Velkopopovický pivovar vaří pivo již od roku 1874, svou značku se siluetou kozla a názvem Velkopopovický Kozel si nechal oficiálně zaregistrovat až po první světové válce – 1. března 1922. Letošní rok je tedy ve znamení kulatého 90letého výročí.

V roce 1922 vedl majitele pivovaru k registraci značky zejména stoupající význam reklamy na silně konkurenčním pivním trhu. Reklamní tabuli, která se stala prvním vizuálem značky, namaloval podle legendy neznámý francouzský malíř, který na cestách za inspirací zavítal do pivovaru ve Velkých Popovicích. Od té doby se vizuální podoba této pivní značky několikrát proměnila.

1922








2012








Název Kozel odkazuje na obecné označení tmavých silných piv. Toto označení druhu piva má původ ve staré německé tradici výroby piva spodním kvašením, které se navíc vařilo velmi silné, aby vydrželo v dobré kvalitě při dlouhých transportech na formanských vozech. Touto technologií proslulo dolnosaské městečko Einbeck, odkud se technologie už pod zkomoleným názvem ein Bock (kozel) rozšířilo do okolních zemí.

-kch-