Vydavatelství Axel Springer vloni zvýšilo zisk

pátek, 09. března 2012, 10:54 Aktuality MediaGuru

Německé vydavatelství Axel Springer v loňském roce zvýšilo zisk před zdaněním, úroky a odpisy (EBITDA) o 16 procent na 593 milionů eur (téměř 15 miliard Kč). Oznámila to dnes firma, která působí rovněž v České republice. Dodala, že počítá s růstem zisku také v letošním roce. 

Loňský zisk mírně překonal očekává analytiků, kteří jej podle průzkumu agentury Reuters odhadovali na 591 milionů eur. Tržby společnosti loni stouply o deset procent na téměř 3,2 miliardy eur. Firma podle agentury DPA nadále těžila z růstu internetových příjmů a dobrých výsledků zahraničních aktivit. 

Celkové tržby z reklamy stouply o 16 procent, protože prudký nárůst příjmů z internetové reklamy převážil nad poklesem u inzerce v novinách a časopisech. "Digitalizace našeho podnikání doma i v zahraničí zůstává klíčem k dlouhodobému úspěchu," uvedl generální ředitel společnosti Mathias Döpfner. 

Axel Springer působí v 35 zemích. Vydává zhruba 240 novin a časopisů, včetně nejprodávanějšího německého listu Bild, a provozuje přes 140 internetových portálů. Předloni se vydavatelství dohodlo s konkurentem Ringier na spojení svých aktivity ve východní Evropě do společného podniku. 

Tento krok se dotkl i aktivit obou firem v České republice, kde nyní vystupují pod názvem Ringier Axel Springer. V ČR mediální koncern vydává mimo jiné deníky Blesk, Aha, Sport, časopisy Reflex, Svět motorů, Auto Tip, Geo a provozuje internetové portály Blesk.cz, iSport.cz či Reflex.cz.

-čtk-