ZenithOptimedia: Reklamní investice vzrostou o 4,8 %

pondělí, 19. března 2012, 14:36 Aktuality MediaGuru

Růst celosvětových investic do reklamy by letos měl zrychlit tempo z loňských 3,5 procenta na 4,8 procenta. V následujících dvou letech se tak globální reklamní investice zvýší o osm až deset procent. V Evropě se letos tempo růstu reklamních investic mírně zpomalí, opačná situace bude v Latinské Americe, Asii a Tichomoří. Odhaduje to agentura ZenithOptimedia, podle které nejvyšší nárůst vykáže internetová reklama.

"Důvěra v evropskou ekonomiku je v krátkodobém horizontu nižší, a proto ZenithOptimedia předpokládá oproti předchozí predikci zpomalení růstu v západní Evropě na 1,5 procenta a ve střední a východní Evropě na 6,5 procenta," uvedla agentura. Naopak reklamní investice v Asii a Tichomoří letos porostou o 7,4 procenta. Nejvyšší nárůst lze očekávat v Latinské Americe, kde by se investice do reklamy měly zvýšit o 9,2 procenta.

Nejrychleji poroste internetová reklama. ZenithOptimedia předpokládá, že reklama na internetu zvýší svůj podíl na globálním reklamním trhu z loňských 15,9 procenta na 22,1 procenta v roce 2014. "Stále využívanější budou nové formáty, mezi které patří reklama na sociálních sítích a on-line videa," stojí ve zprávě.

Podobný vývoj je i na tuzemském reklamním trhu. Inzerenti na internetu v Česku loni podle údajů Sdružení pro internetovou reklamu utratili 8,9 miliardy Kč, což je o 15 procent více než v roce 2010. Letos by měla internetová inzerce převýšit deset miliard korun a růst opět zhruba 15procentním tempem.

Loni podle společnosti Admosphere vzrostl tuzemský trh s televizní, internetovou a venkovní reklamou, naopak inzerce v tisku a rozhlasových stanicích vykázala pokles.

-čtk-