ČT hledá kapacitu pro šíření dětského kanálu ČT3

sobota, 07. dubna 2012, 11:54 Aktuality MediaGuru

Česká televize může podle zákona šířit signál jen pomocí veřejnoprávního Multiplexu 1, na kterém vysílá ČT společně s Českým rozhlasem. Jeho kapacita je však již naplněna, píší sobotní Lidové noviny. Vyplývá to z analýzy možného spuštění dětského kanálu ČT 3.

„Zatím ještě nejsou dořešeny všechny technické problémy spojené s šířením signálu. V tomto směru probíhají jednání s ČTÚ, zástupci Českého rozhlasu a dalšími subjekty, které se podílejí na technickém zabezpečení vysílání ČT,“ uvedl pro LN ředitel České televize Petr Dvořák. Jednou z možností je, že novému programu uvolní místo rozhlas. Varianta zrušení některého ze současných televizních kanálů je velmi nepravděpodobná.

Existuje i možnost navýšit kapacitu pro další kanál, uvedla mluvčí Českých radiokomunikací Markéta Šveňková. To by ale přineslo zvýšené náklady. Dvořák ve svém kandidátském projektu plánoval, že by ČT 3 pro děti byl nízkonákladový projekt.

Analýza České televize nyní počítá s levnější a dražší možností rozjezdu ČT 3. „Počítá se s variantou někde uprostřed, což by byl rozpočet podobný ČT 2. Ročně by to mělo být zhruba 220 milionů korun,“ řekl LN zdroj z České televize. ČT 2 je zatím nejlevnějším kanálem ČT a letos má rozpočet externích nákladů 253 milionů korun.

Radě ČT chce Dvořák projekt dětského kanálu předložit na konci června. Vysílání by pak podle informací LN mohlo začít nejdříve od ledna 2013.

-čtk-