Multikino v Hostivaři má být znovu otevřeno

středa, 04. dubna 2012, 07:47 Aktuality MediaGuru

Multikino v pražském obchodním centru City Park Hostivař, které o víkendu přestalo promítat, má nového provozovatele.

Multikino v pražském obchodním centru City Park Hostivař, které o víkendu přestalo promítat, má nového provozovatele. Pronájem multikina převzala po řetězci Cinema City Czech společnost Central European Cinemas, která chce hostivařský multiplex nákladem několika desítek milionů korun zmodernizovat a promítání filmů obnovit na začátku léta.

"Uzavření multikina v pražském obchodním centru Park Hostivař bylo nezbytným krokem v procesu kompletní modernizace tohoto tradičního kulturního stánku," sdělila dnes ČTK společnost Central European Cinemas. Za firmou stojí tuzemský kapitál a dosud žádné kino v Česku neprovozovala.

Modernizace multikina v Praze-Hostivaři si podle informací ČTK vyžádá investici 30 až 40 milionů korun a měla by být zachována jeho současná kapacita čítající osm sálů se 1746 sedadly. Multikino má zdigitalizovaný pouze jeden kinosál. Modernizace je proto nutná pro zachování provozu, jelikož od roku 2013 nové filmy nebudou distribuovány na klasických filmových kopiích, ale pouze v digitální formě. "Nový provozovatel bude instalovat nejnovější projekční systémy, včetně 3D projekce a novou zvukovou techniku," oznámila Central European Cinemas.

Multikino v Hostivaři bylo prvním moderním multiplexem v Praze. Otevřeno bylo v roce 2000 a za posledních 12 let kino změnilo třikrát název a majitele. Naposledy kino provozovala společnost Cinema City Czech, která je s třinácti multiplexy největší sítí multikin v Česku.

V Česku v závěru loňského roku fungovalo 26 multikin, jejichž podíl na celkové návštěvnosti biografů činil 67 procent a na tržbách 75 procent. Návštěvnost kin loni meziročně klesla o pětinu a byla nejnižší za posledních šest let.

-čtk-