ČT odvysílá cyklus proti rasovým předsudkům

neděle, 13. května 2012, 11:29 Aktuality MediaGuru

Česká televize (ČT) se chystá odvysílat cyklus čtyř pořadů Národnost v pubertě, který má podpořit boj proti rasovým a etnickým předsudkům. Dokumenty ukážou život teenagerů z jednotlivých menšin. První díl, který se bude věnovat dvěma vietnamským dívkám z Chomutova, odvysílá ČT v neděli.

"Lidé v globálním světě, jak dokazují čtyři dokumenty z tohoto cyklu, hledají své místo v české společnosti. Ta už není domovem pouze lidí se stejnou tradicí, kořeny a kulturními návyky, nýbrž stejnou globální společností, jakou vidíme v Německu nebo Francii," uvedl ředitel programu ČT Milan Fridrich.

Kromě mladých Vietnamek se budou dokumenty věnovat také životům mladých Romů, Ukrajinců a muslimů v Česku. Každý díl natočila jiná režisérka. "Nápad, že všechny díly budou o teenagerech, jsme dostaly společně s ostatními režisérkami a dramaturgem Martinem Marečkem až poté, kdy do projektu vstoupila Česká televize a z větší části jej zafinancovala," řekla režisérka dílu o muslimské menšině v ČR Tereza Engelová. 
ČT bude dokumenty vysílat na svém druhém programu vždy v neděli od 17:25. Pouze začátek posledního dílu 3. června bude o pět minut dříve.

-čtk-