Facebook vstupuje od pátku na burzu

pátek, 18. května 2012, 10:20 Aktuality MediaGuru

Od pátku 18. května se na americké technologické burze Nasdaq poprvé objeví akcie společnosti Facebook. Ve čtvrtek společnost potvrdila cenu svých akcií na 38 amerických dolarů za kus. IPO společnosti tak vzrostlo z původních 16 miliard dolarů na 18,4 miliardy dolarů.

Nabídka Facebooku se má tak stát doposud největší primární nabídkou internetové firmy. Zatímco v zahraničí je o akcie Facebooku velký zájem, v České republice panují o této investici značné pochybnosti.

Většina odborníků se domnívá, že hodnota Facebooku je nadsazená a umělá, a to hned z několika důvodů. Zaprvé za velmi rizikový faktor je považován kontrolní podíl zakladatele Facebooku Marka Zuckerberga, který si ponechá 55,8 %. Zadruhé velkou neznámou je budoucí růst Facebooku. Současný vývoj totiž ukazuje, že tempo růstu firmy se zpomaluje. Spolu s tím vyvstala i otázka schopnosti Facebooku udržet svou popularitu jako inzertní platformy. Například americká automobilka General Motors se rozhodla s inzerováním na FB přestat, protože její inzeráty mají jen malý dopad na spotřebitele.

Vstup Facebooku na burzu připravoval syndikát 33 mezinárodních bank, hlavní slovo ale měla americká investiční banka Morgan Stanley.

-kch-