Regionální televize se sdružily do asociace

pondělí, 21. května 2012, 07:44 Aktuality MediaGuru

Čtrnáct zástupců regionálních a místních televizí založilo Asociaci regionálních a lokálních televizi (ARLT). Předsedkyní jejího předsednictva se stala Eva Stejskalová, která od dubna vysílá projekt Regionálnítelevize.cz přes satelit Astra, místopředsedou asociace je Jan Dudek z TV Slovácko.

Na ustavujícím zasedání asociace v Havlíčkově Brodě se jejími řádnými členy staly vedle Regionálnítelevize.cz, OIK TV a TV Slovácko také HTV, TV Litoměřicko24.cz, Vysočina-news.cz, PPTV, R1 Jih, ZZIP TV, B-TV, Vyškovská TV, STTV, TV Západ a TV Bonus. Vysílají prostřednictvím kabelových rozvodů, internetu, digitálního pozemního signálu nebo přes satelit.

"Účelem sdružení je podporovat rozvoj a sledovanost regionálního zpravodajství jakožto veřejnoprávní služby občanům České republiky," uvedli zástupci ARLT. Chtějí také pomáhat kultivaci obsahu i forem elektronické komunikace a zvyšovat prestiž a finanční ohodnocení výrobců regionálního a místního televizního zpravodajství.

Počet členů sdružení se zřejmě v dohledné době zvýší. "Již dnes mám příslib od dalších dvaceti až třiceti televizí, že vstoupí do naší asociace," uvedla na ustavujícím zasedání Stejskalová. Spolupracovat chce ARLT s obdobnou asociací na Slovensku LOTOS. 
Čtyři větší tuzemské regionální televize založily koncem letošního února Asociaci krajských televizí (AKTV). Jejími zakládajícími členy jsou televize Metropol, která vysílá v Praze a středních Čechách, ostravská televize Polar, liberecká televize GENUS PLUS a východočeská televize VTV1, která startuje na podzim letošního roku.

-čtk-