Nové logo Česka si hraje s názvem

čtvrtek, 28. června 2012, 11:49 Marketing, Reklama MediaGuru

Agentura CzechTourism představila nové turistické logo a vizuální styl, kterým Česko se bude propagovat především v zahraničí. Ve výběrovém řízení uspěl návrh grafického studia Marvil.

Agentura CzechTourism, jejíž hlavní náplní je propagace České republiky v zahraničí, po deseti letech opouští od svého stávajícího loga a od ledna 2013 bude používat nový vizuální styl.

Nové turistické logo a vizuální styl byly vybrány v dvoukolovém výběrovém řízení, do kterého se přihlásilo 12 grafických studií. Do druhého kola jich pak na základě předložených referencí postoupilo celkem šest. Návrhy hodnotila komise složená ze zástupců Unie grafického designu, zadavatele  a a partnerů, včetně představitelů ministerstva pro místní rozvoj, ministerstva zahraničních věcí a Českých center.

Komise kromě nabídkové ceny hodnotila především funkčnost vizuálního stylu, jeho schopnost zachovat si stejné vlastnosti jak u malých předmětů, tak u velkoplošných aplikací a také jedinečnost v kontextu ostatních turistických prezentací. V tendru zvítězila nabídka s nejnižší cenou v hodnotě 2,5 milionu Kč – koncept like od grafického studia Marvil.

Generální ředitel agentury CzechTourism Rostislav Vondruška uvedl, že výběr byl jednoznačný: „Vítězný návrh vizuálního stylu naplnil naše očekávání. Obsahuje v sobě pozitivní emoce, je jedinečný a odlišný od ostatních destinačních značek. Koncept like navíc nabízí široké možnosti pro další využití zejména v online marketingu, kterému se chceme podle naší marketingové strategie věnovat stále více.“

Rostislav Vaněk, vedoucí Ateliéru grafického designu a vizuální komunikace na VŠUP, k volbě dodává: „Vizuální styl a logo, které je jeho základem, jsou výsledky zdařilé profesní práce. Jsou svým výrazem současné a sebevědomé. Výhodou loga, které nepoužívá žádný obrazový symbol, je jeho nadčasovost, navíc není závislé na barevnosti. Vítězný vizuální styl také vytváří vhodný prostor pro práci s fotografií.“

Nápad pracovat s vizuální hříčkou se slovem like byl podle kreativní ředitel vítězného studia Marvil Pavel Zelenka inspirován sociální sítí Facebook a je potřeba jej interpretovat jako snahu vyjádřit českou hravost a smysl pro nadsázku. Hlavní důraz je v novém vizuálním stylu kladen na název země, přičemž cílem bylo pohrát si i s jeho dvouslovnou nevýhodou, využít jej jako obsahový prvek budoucích sloganů, které budou umísťovány na reprezentační dokumenty, předměty i reklamu,  a vytvořit tak styl pohodové a atraktivní země.

K novému stylu budou po uplynutí zákonných lhůt pro podání námitek vypracovány dokumenty, aplikace a on-line manuál.

-kch-