Prezidenští adepti asi nebudou moci do médií

úterý, 12. června 2012, 14:30 Aktuality MediaGuru

Zákaz politické propagace v komerčních médiích by se měl podle senátorů nově týkat i prezidentských kandidátů. Důvodem je zavedení přímé volby hlavy státu. Změnu má přinést senátorská novela zákona o rozhlasovém a televizním vysílání, kterou dnes doporučil horní komoře schválit její petiční výbor.

Stejnou úpravu už ale poslanci chystají v rámci zákona o podrobnějších pravidlech k výběru hlavy státu. Mají ji schvalovat už tento, případně příští týden. Vládní návrh zákona s takovou změnou nepočítal.

Senátoři proto předložili svůj návrh samostané novely zákona o rozhlasovém a televizním vysílání s cílem vytvořit rovné podmínky pro prezidentské kandidáty. "V komerčních médiích by rozhodovaly finance, a pak by mohl vítězit kandidát, který má nejvíce prostředků, což by neprospělo demokracii v této republice," uvedl předseda senátní mediální komise Jiří Oberfalzer (ODS). Připomenul, že uchazeči o prezidentský úřad mají mít podle prováděcího zákona vymezen v době před volbami rovným dílem čas ve veřejnoprávních médiích.

Platný zákon stanoví, že provozovatelé médií nesmějí vysílat "obchodní sdělení politických stran a hnutí a obchodní sdělení nezávislých kandidátů na poslance, senátory nebo členy zastupitelstva územního samosprávného celku, pokud zvláštní zákon nestanoví jinak". Podle novely by do tohoto výčtu měli nově přibýt kandidáti na prezidenta.

-čtk-