Ringier Axel Springer přebírá největší polský portál

úterý, 05. června 2012, 15:09 Aktuality MediaGuru

Mediální společnost Ringier Axel Springer převezme 75 procent akcií v největším polském internetovém portálu Onet. Za podíl, který získají od polské mediální skupiny TVN, podle sdělení německé firmy zaplatí 956,25 milionu zlotých, v přepočtu asi 5,6 miliardy Kč.

Plán převzetí už schválil jejich společný podnik Ringier Axel Springer Media AG. Celková hodnota kontraktu podle agentury Reuters dosahuje 1,275 miliardy zlotých (asi 7,5 miliardy Kč).

Axel Springer je mimo jiné vydavatelem nejčtenějšího německého deníku Bild. Němci se expanzí do digitálních a zahraničních publikací snaží vyrovnat klesající tržby z tištěných médií na svém domácím trhu.

Polskou TVN k prodeji podílu vede snaha snížit zadlužení. Firma se doma v Polsku potýká se stagnací na trhu televizní reklamy.

Axel Springer působí ve více než 30 zemích světa, kde vydává zhruba 240 novin a časopisů. Kromě toho provozuje přes 140 internetových portálů. Předloni se vydavatelství dohodlo s Ringierem, že své aktivity ve východní Evropě sloučí do společného podniku.

Sloučení východoevropských aktivit firem Axel Springer a Ringier se dotklo i České republiky. Sloučený mediální koncern Ringier Axel Springer CZ v tuzemsku vydává mimo jiné deníky Blesk, Aha a Sport, dále časopisy Reflex, Svět motorů, Auto Tip či Geo, a provozuje také internetové portály Blesk.cz, iSport.cz a Reflex.cz.

-čtk-