Videoreklama v Česku má první data. Zatím ale omezená

čtvrtek, 28. června 2012, 07:38 Internet & Mobil, Výzkum MediaGuru

AdMonitoring publikuje první data o objemu videoreklamy v Česku. Za období března - května 2012 dosáhl 54 mil. Kč. Nejde ale o údaje za celý trh.

Podle prvních údajů, které vyplývají z projektu měření internetové reklamy Admonitoring, představovaly investice do videoreklamy v Česku za období březen – květen 2012 téměř 54 milionů Kč v ceníkových cenách. Data však rozhodně nevypovídají o celém trhu. Videoreklamu totiž zatím v plném rozsahu reportují jen dva provozovatelé on-line médií: CET 21 a Seznam.cz. SPIR předpokládá zapojení dalších hráčů na trhu během roku.

Největší inzertní výkon ve videu měla v březnu společnost CET 21 (17 mil. Kč). V dubnu však došlo k uzavření portálu Voyo pro předplatitele a obsah začal být nabízen bez reklamy. To je důvod poklesu dubnových a květnových inzertních výdajů tohoto média o přibližně dvě třetiny. Médiem s největším výkonem videoreklamy tak je Seznam.cz (v dubnu to bylo 7,2 mil., v květnu 10,6 mil. Kč). Kromě těchto dvou provozovatelů deklaruje videoreklamu vydavatelství Mafra, jehož výkony budou známé v červenci, a do projektu se aktuálně zapojuje Economia.

Výkony videoreklamy podle provozovatelů

Březen 2012 Duben 2012 Květen 2012
Seznam.cz 7 172 791 7 226 495 10 605 318
CET 21 17 179 634 5 997 050 4 964 153

Zdroj: AdMonitoring, SPIR, Mediaresearch

Pozn.: částky jsou uváděny v Kč v ceníkových cenách

Inzertní výdaje do videoreklamy na měřených médiích

Zdroj: AdMonitoring, SPIR, Mediaresearch

Videoreklamou se v AdMonitoringu rozumí buď tzv. „in-stream“ reklama, tedy streamovaná reklama běžící spolu s videem ve videopřehrávači (před začátkem, v průběhu nebo po skončení videa nebo v podobě reklamního proužku zobrazeného přes videoobsah) nebo může jít o videobannery, formáty nasazované na stejné pozice jako klasické bannery, ale s videem namísto klasické kreativy. Podobně jako ostatní formy display inzerce je monitoring videoreklamy v AdMonitoringu založen na dobrovolných deklaracích médií.

Videoreklama je jednou z nejdynamičtěji se rozvíjejících oblastí internetové reklamy. V celoročním odhadu inzertního výkonu, který SPIR realizuje na počátku každého roku, je odhadovaná výše investic do videoreklamy za rok 2011 na 314 mil. Kč a pro letošní rok se očekává 35 % růst. V AdMonitoringu však letošní čísla ještě nebudou kompletní. První zveřejněná data jsou za měsíc březen, ve kterém své výkony deklarovaly jen 2 subjekty.

-mav-