Euronews a Óčko by mohly vstoupit do DVB-T2

úterý, 24. července 2012, 13:04 Aktuality MediaGuru

České Radiokomunikace spustily experimentální vysílání ve standardu DVB-T2. Experimentální vysílání bude po dobu jednoho roku probíhat z vysílače Žižkov v Praze a do 31. prosince 2012 také z vysílače Krkavec v Plzni. Více než 2 miliony diváků tak bude moci přijímat programy ČT2, ČT4, Prima family a TV Barrandov v HD kvalitě. O spolupráci České Radiokomunikace jednají i s televizemi Óčko a Euronews.

„O spolupráci jednáme i s  televizí Óčko a Euronews, které by poskytly po dořešení licenčních podmínek programový obsah ve standardní kvalitě,“ informovaly v úterý České Radiokomunikace.

DVB-T2 umožňuje zpřístupnit i další možnosti televizního vysílání, jsou jimi například hybridní televize, prostorový zvuk, mobilní příjem televize, 3D vysílání apod.

České Radiokomunikace zároveň zahájily v HD kvalitě vysílání XXX. Letních olympijských her, a to na programech ČT2 a ČT4.

„Důvodů, proč považujeme postupný přechod příjmu televize v České republice na standard HD prostřednictvím DVB-T2 za důležitý, je několik. Patří mezi ně skutečnost, že jde o televizní vysílání budoucnosti, přirozeně vyvolané dnes již běžným používáním velkoplošných televizorů.  Pravidelné vysílání ve standardu DVB-T2 již probíhá ve Velké Británii, Finsku, Itálii, a Švédsku, pilotní vysílání probíhají v mnoha dalších zemích, například v Rakousku či Německu, velmi ambiciózní plány s rozvojem DVB-T2 má i Rusko. V době, kdy poměrně mnoho domácností v České republice již vlastní širokoúhlou televizi s fullHD či alespoň HDready rozlišením, je tedy přechod na vyšší standard televizního vysílání logickým a přirozeným krokem,“ uvedl Jiří Vykydal, manažer strategických projektů a regulace v Českých Radiokomunikacích.

Mapy pokrytí z vysílačů Praha-Žižkov a Plzeň-Krkavec

-mav-