Optické iluze v reklamě

středa, 11. července 2012, 10:57 Reklama MediaGuru

Optická iluze přitahuje pozornost lidí od počátku věků. Baví je, a proto po ní mnohdy sahá i reklama, která tak připravuje nejedno náročné cvičení.

V reklamě se optické iluze využívají zejména k tomu, aby přilákaly vizuální pozornost spotřebitelů a donutily je setrvat očima trochu déle.

Jednou z oblastí, kam se optické iluze hodí, představují alkoholické nápoje, nebo spíše prevence před jejich nadměrnou konzumací. Optické iluze například ve své kampani využila organizace Anonymní alkoholici, která při pohledu na různé typy optických iluzí vyzývá sloganem: „Jestli je toto pro Vás obvyklé, vyhledejte Anonymní alkoholiky (If this is common to you, look for A. A.)

„Točící se“ kola byla použita v  reklamě na brazilské nealkoholické pivo Nova Schin, jež byla doplněna sloganem: „Pokud se všechno točí, pijte dál. Pivo je nealkoholické.“ (If everything’s spinning, keep drinking. The beer is non-alcoholic.)

Dalším segmentem využívající hojně optických iluzí je technologie. U příležitosti představení nové televize Sony Bravia byly vytvořeny vizuály upozorňující na barevnost, ze které oči doslova přechází.

Stejně tak se nabízí využít podobného motivu pro dlouhotrvající baterky.

Optické iluze využila pro prezentaci kvalitního tisku i tiskárna značky Samsung.

Automobilové reklamy s motivem optických iluzí se často inspirují dílem nizozemského malíře M. C. Eschera, který je známý pro své kresby nepostavitelných konstrukcí. Audi jeho motivů před několika lety využilo ve své britské kampani od londýnské agentury BBH.

Motivu nekonečných smyček schodů rovněž uplatnila automobilka Volkswagen.

Dále se v reklamě používá iluze dvojí podoby obrazu, která se například objevila v brazilské kampani od agentury JWT pro pojišťovnu HSBC, doplněna sloganem: „Když si to uvědomíte, může být už pozdě. (When you realize, it might be too late.)

Dvojí podobu obrazu využila i francouzská cestovní společnost Club Med, která ve svých vizuálech říká, že to není  o tom, kam jedete, ale o tom, koho potkáte. (It's not where you go. It's who you meet.)

Podobný motiv tváří v krajině aplikovala ve své brazilské printové kampani nevládní organizace World Wildlife Fund, která ukazuje dopady lidské činnosti na přírodu a následně i na samotný život na zemi.

-kch-