Projekt zpoplatnění Piano převzala média v Polsku

středa, 18. července 2012, 22:05 Aktuality MediaGuru

Projekt zpoplatnění přístupu k obsahu webu Piano po Slovensku a Slovinsku převzala média v Polsku. Do systému se zapojilo šest tamních vydavatelských domů zahrnující 27 celostátních a regionálních novin a 14 magazínů, jakož i polský veřejnoprávní rozhlas. Informoval o tom dnes provozovatel Piana, slovenská společnost Piano Media. 

"Polsko nám umožní ukázat, jak funguje náš systém na větších trzích," uvedl v tiskové zprávě šéf Piano Media Tomáš Bella. Firma poznamenala, že Polsko s 38 miliony obyvatel a více než 19 miliony uživatelů internetu, představuje pro Piano dosud největší trh. 

Do Piana se v Polsku zapojil například deník Gazeta Wyborcza a další weby patřící pod vydavatelství Agora, dále vydavatelské domy Media Regionalne, Polskapresse, Murator, Edytor a Ringier Axel Springer Poland. 

Systém Piano funguje na bázi částečného zpoplatnění. Většina webů bude stále přístupná zdarma, v placené prémiové verzi budou dostupné investigativní články, politické komentáře a další náročnější texty. "Stále máme vysoko hodnocený obsah, který nepublikujeme online. Díky Pianu máme šanci tento obsah zpeněžit a financovat víc článků, přičemž některé budou napsané speciálně pro zpoplatněnou sekci naší stránky," řekla šéfredaktorka novin Gazeta Olsztynska Ewa Bartnikowska. 

Za přístup k placené části obsahu portálů zájemci zaplatí 19,90 zlotých (zhruba 120 korun) měsíčně. Poplatek je srovnatelný s cenou Piana ve Slovinsku, ve srovnání se Slovenskem je o pětinu vyšší. Ostrý provoz v Polsku zahájí v září, v srpnu si internetoví uživatelé budou moci vyzkoušet bezplatný vstup do Piana. 

O rozsahu zpoplatněného přístupu rozhodují samotné portály. "Když jsme rozběhli Piano na Slovensku před 14 měsíci, jen kolem pěti procent z celkového obsahu bylo dostupných v rámci systému, ve Slovinsku to bylo deset procent. V Polsku je to už deset až 15 procent," poznamenal Bella. Do konce roku plánuje společnost vstoupit do další země. 

Firma Piano Media, která dosud nezveřejnila hospodářské výsledky, letos získala dva miliony eur (více než 50 milionů korun) k další expanzi. Finanční injekci dostala od investičního fondu Technology in Central and Eastern Europe Fund S.C.A. SICAR, jehož manažer získal podíl v provozovateli Piana.

-čtk-