Umělecká díla v reklamě II

sobota, 28. července 2012, 10:00 Reklama MediaGuru

Výtvarné umění jako inspirace pro reklamní kampaně.

O tom, jak reklamu inspirovala díla renesančního maléře Leonarda da Vinciho či manýristy Arcimbolda, jsme již jednou psali. Nyní se podíváme na inspiraci z doby o něco modernější - na expresionismus, kubismus či surrealismus.

Vděčným motivem je i Výkřik norského malíře Edvarda Muncha. Expresionistického výrazu využila například španělská kampaň pro švýcarské bylinné bonbóny Ricola.

Ve své kampani ho využilo i muzeum komiksů v italském městečku Lucca.

Specialista na klimatizace, společnost Daikin, dokonce svou absolutně tichou technologii dokázala onoho nešťastníka uklidnit.

Inspirací se často stává i kubistický styl španělského malíře Pabla Picassa, který využila například česká agentura Leo Burnett v kampani pro společnost Holmes Place, poskytující služby v oblasti fitness, relaxace a osobního tréninku.

Picasso je oblíbeným motivem i pro automobilové značky. Například kolumbijská agentura Lowe jeden z jeho kubistických portrétů využila k propagaci airbagů v reklamě na Renault Mégane. Picassův portrét ukazuje výsledky jízdy bez airbagů.

Australská kampaň od agentury Che aplikovala Picassův styl v kampani pro Mazdu.

V reklamě si své místo našel i surrealismus. Surrealisty se nechala inspirovat například německá agentura DDB ve své kampani pro Volkswagen.

Obraz Tekoucí čas Salvadora Dalího byl zase využit v ruské kampani pro čaj Lipton od agentury JWT.

Obraz Syn člověka Reného Magritta spolu s Da Vinciho Mona Lisou a Picassovým portrétem Marie Therèse Walterové se objevil v izraelské kampani agentury Y&R na mixér značky Magimix.

Z moderních malířů se nechávají reklamní agentury často inspirovat nizozemským malířem Pietem Mondrianem, jehož motivy využila například logistická společnost Kraft Els AG…

…nebo Sony, která tím poukazovala na svou plazmovou obrazovku.

Pokračování příště.

-kch-