Nový kanál ČT3 pohltí dětské vysílání ČT1 a ČT2

středa, 08. srpna 2012, 14:13 Aktuality MediaGuru

Česká televize plánuje začít přesouvat své dětské vysílání, které v současnosti nabízí divákům na kanálech ČT1 a ČT2, na nově připravovaný kanál ČT3. Vyplývá to z dlouhodobých programových plánů České televize na roky 2012-2017, který ve středu projednávala Rada České televize.

Česká televize chce do budoucna profilovat svůj první kanál ČT1 jako kanál rodinný, který by měl posilovat regionální zpravodajství, seriálovou a původní tvorbu. Druhý kanál ČT2 má rozvíjet původní dokumentární tvorbu, přivádět na obrazovky i nové žánry a celkově vytvářet kanál tak, aby se stal plnohodnotnou alternativou kanálu ČT1. Dětské vysílání se z kanálu ČT2, ale i z kanálu ČT1 postupně přesune na nový dětský kanál ČT3. Ten má patřit k jedné z hlavních investic televize veřejné služby v letech 2012-2017. Vyžádat by si měl přes 200 mil. Kč.

Zpravodajský kanál ČT24 se má v následujících letech ještě více zaměřit na regionální zpravodajství, rozvíjet aktuální publicistiku a rozšiřovat síť domácích a zahraničních zpravodajů. Sportovní ČT4 se více než dosud zaměří na české sportovce v zahraničí, bude se věnovat důležitým domácím sportovním událostem, ale také mládežnickému sportu.

Management ČT počítá s tím, že v následujícím čtyřletém období nebude zvyšovat koncesionářské poplatky. Společně s poklesem výnosů z reklamního vysílání ČT to bude znamenat, že celkové příjmy ČT se sníží na úroveň roku 2007.  

Nejpozději do roku 2017 chce ČT hospodařit s vyrovnaným rozpočtem tak, aby nemusela sahat do rezerv. Ty chce během let 2016 až 2017 držet na účtech řádově ve výši kolem dvou miliard korun, které použije jen v případě mimořádných akcí. Letos televize hospodaří s rozpočtem 6,97 miliardy korun a pro jeho vyrovnání musí vyčerpat z rezerv 460 milionů korun.

 V rámci ekonomického výhledu mezi lety 2012-2017, který dnes Rada schválila, plánuje generální ředitel ČT Petr Dvořák snížit osobní náklady o 14 procent, především omezením počtu pracovníků a snížením jejich platových bonusů. Režijní náklady by se podle generálního ředitele televize měly snížit o pět procent.

Mezi další plány na příštích pět let šéf ČT zahrnul posilování vlastní tvorby, modernizaci a inovaci televizních studií a zaměření na Nová média, kam patří mobilní aplikace či působení na sociálních sítích.

-mav-, -čtk-