Sexu v reklamě objektivně přibývá

čtvrtek, 09. srpna 2012, 08:28 Reklama MediaGuru

Rostoucí počet erotických reklam není jen zdánlivým fenoménem. Jejich počet roste a provokativních motivů využívá již necelá třetina z nich.

Závěry zkoumání americké University of Georgia možná úplně nepřekvapí, na druhou stranu jsou ale prvním empirickým důkazem toho, že sexu v reklamě skutečně přibývá. Od roku 1983 se množství kreativy s erotickými motivy zvýšilo na 27 procent.

Studie, v rámci níž vědci analyzovali celkem 3 232 celostránkových reklam v amerických časopisech Cosmopolitan, Esquire, Playboy, Newsweek, Redbook a Time, dokázala, že množství eroticky laděné inzerce se setrvale zvyšuje; a to v průměru o 0,5 % ročně.

Jednotlivé reklamy byly zkoumány podle množství nahoty, fyzického kontaktu mezi zobrazenými aktéry, či analýzou doprovodných textů. Nejčastěji bylo tímto způsobem propagováno zboží ze segmentu alkoholických nápojů, zábavy a kosmetiky. Stejné produktové kategorie jsou pak převážně odpovědny i za celkový nárůst sexuálně stylizované propagace.

Podobným reklamám se naopak vyhýbaly charitativní organizace a výrobci elektroniky. S výjimkou produktů z oblasti sportu a zábavy byly v reklamách drtivě zobrazovány ženy.

Že se hranice přijatelného v reklamě posunuje, však nedokazuje jen zmiňovaný výzkum, následující reklamy předních světových zadavatelů sázely právě na provokativní obsah. Kvůli explicitnímu obsahu však byly záhy staženy, či bylo jejich vysílání omezeno.

Ikea, panevropská kampaň

 

Centrum, USA

 

New Yorker, USA

 

Vegetarian Society, Velká Británie

Renault, Velká Británie

Microsoft, Německo

-ptv-