Twitter je v češtině, chce zvýšit podíl ve střední Evropě

úterý, 07. srpna 2012, 10:36 Aktuality, Internet & Mobil MediaGuru

Sociální síť Twitter zpřístupnila svou českou podobu, prozatím v beta verzi. Pro používání české verze si stačí ji zvolit v nastavení účtu.

Sociální síť Twitter zpřístupnila svou českou podobu, prozatím v beta verzi. Pro používání české verze si stačí ji zvolit v nastavení účtu.

Česká verze Twitteru vznikala, jak je zvykem, mimo jiné i díky pomoci samotných uživatelů. Prozatím však překlad není úplný a mnohdy trpí občasnými nedostatky, jako je nesprávné skloňování či pravopisné chyby, například v sekcích informujících o samotném Twitteru. V českém překladu se udržela slova jako Tweet či Hashtag.

Twitter chce tímto krokem posílit svůj podíl ve střední a východní Evropě a zároveň využít potenciál letních olympijských her v Londýně. Téměř všechny weby zaměřené na současnou sportovní událost totiž odkazují na Twitter, Facebook a další sociální sítě. Na překládání jednotlivých slov a frází se v rámci překladatelského centra, které funguje jako komunita dobrovolníků, podílí více než 3500 nadšených uživatelů z celého světa.

Zatímco ve světovém měřítku je Twitter hned po Facebooku spolu s čínskou sítí Qzone druhým nejužívanějším sociálním webem, v České republice mu patří až třetí příčka po Googlu+. Podle serveru Klábosení.cz má na Twitteru účet téměř 107.000 Čechů, Google+ podle statistiky webu Plusdemographics hlásí lehce přes 309.000 českých uživatelů. Vedoucí Facebook, který spustil českou verzi v roce 2008, má v Česku 3,5 milionu uživatelů.

Twitter, který začal fungovat v roce 2006, je založený na psaní a čtení příspěvků o délce 140 znaků známých jako tweety. Výraz tweet zůstal v české verzi nepřeložen stejně jako slovo retweet, které označuje přeposlání zprávy dalším lidem.

Twitter se ve světovém měřítku se svými 555 miliony uživateli řadí mezi přední sociální sítě, hned za Facebook, který se se svými 901 miliony pomalu blíží první miliardě uživatelů.

-kch-, -čtk-