UPC chce v Polsku získat kabelovou TV Multimedia

sobota, 11. srpna 2012, 10:55 Aktuality MediaGuru

Společnost UPC, která v evropských zemích včetně České republiky poskytuje služby kabelové televize, internetu a telefonování, usiluje o převzetí polské společnosti Multimedia. Ta je na tamním trhu třetím největším poskytovatelem služeb kabelové televize. Podle zdrojů agentury Reuters ale mají zájem i fondy soukromého kapitálu Permira a Cinven.

UPC je součástí americké mediální skupiny Liberty Global, kterou ovládá podnikatel John Malone. Hodnota společnosti Multimedia se odhaduje na zhruba 800 milionů eur (více než 20 miliard Kč). Multimedia ani UPC se nechtěly ke zprávě zdrojů vyjadřovat. 
"Cinven, Permira a Liberty Global se dostaly na užší seznam určený pro druhé kolo. Byl to dost konkurenční boj," řekl jeden ze zdrojů. Šéfové polského podniku Tomek Ulatowski a Ygal Ozechov, kteří Multimedii loni stáhli z veřejného trhu, se podle něj do začátku září rozhodnou, zda budou dál jednat pouze s jedním, nebo s více zájemci.

UPC loni v Polsku převzala čtvrtého největšího provozovatele kabelové televize Aster, za něhož zaplatila kolem 870 milionů zlotých (asi 5,4 miliardy Kč). Stala se tak jedničkou na polském trhu, kde vedla jeho konsolidaci. Polský trh kabelové televize v posledních pěti letech rostl v průměru o čtyři procenta ročně.

"UPC má enormní zájem (o převzetí Multimedie), protože tam bude schopna dosáhnout nejvíce synergií," dodal jiný zdroj. UPC má v Polsku zhruba 1,4 milionu klientů a ovládá asi 30 procent trhu. Experti předpokládají, že UPC bude muset nabídnout prodej části Multimedie, pokud bude chtít získat k plánovanému převzetí souhlas regulačních orgánů. Podobný postup zvolila i při loňském převzetí Asteru.

Multimedia má kolem 700.000 klientů a za loňský rok vytvořila provozní zisk EBITDA 327 milionů zlotých (asi dvě miliardy Kč). Čistý zisk dosáhl 102 milionů zlotých (asi 627,4 milionu Kč).

Na polském trhu kabelové televize se v posledních dvou letech odehrály významné majetkové změny. Zájemci se zaměřili na firmy, které vykazují stabilní růst a disponují dostatečnou volnou hotovostí. Liberty Global si upevnila pozice především díky tomu, že skoupila firmy od fondů soukromého kapitálu.

-čtk-