MZe chystá tendr za 60 mil. Kč na propagaci ryb

úterý, 04. září 2012, 04:56 Reklama MediaGuru

Ministerstvo zemědělství připravuje tendr na zajištění nové propagační kampaně, pomocí které chce zvýšit tuzemskou spotřebu sladkovodních ryb.

Plánovaná komunikační strategie je rozložena na roky 2012 až 2015 a hodnotu zakázky MZe předběžně odhadlo na 60 milionů korun.

"Účelem této veřejné zakázky je naplnění hlavního cíle Operačního programu Rybářství 2007 až 2013, kterým je zvýšení spotřeby sladkovodních ryb," zdůvodnilo veřejnou zakázku MZe. Podle něj pouze masivní dlouhodobá prezentace sladkovodních ryb může zvýšit jejich spotřebu. MZe plánuje, že zadávací řízení zahájí v říjnu.

Z Operačního programu Rybářství, který je financován zejména z Evropského rybářského fondu, můžou čeští rybáři do konce roku 2013 dostat zhruba 880 milionů korun. Program má podporovat marketingové aktivity rybářů, rozšiřování zpracovatelských kapacit či zavádění nových technologií.

MZe už v roce 2008, kdy v jeho čele stál tehdejší místopředseda ODS Petr Gandalovič, zahájilo tříletou kampaň Ryba domácí, která měla za 150 milionů od EU propagovat spotřebu domácích ryb. Hned od začátku se však na tento projekt snesla kritika. Podle Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže a Nejvyššího kontrolního úřadu byl při zadávání této zakázky porušen zákon o veřejných zakázkách.

Kampaň Ryba domácí i přes výši svého rozpočtu byla podle odborníků poměrně málo viditelná. Expertka Denisa Kasl Kollmannová, která vede katedru marketingové komunikace na Karlově univerzitě, předchozí projekt Ryba domácí označila přímo za ukázkový příklad neefektivní kampaně.

Konzumace sladkovodních ryb v Česku v posledních letech mírně roste. Průměrná spotřeba sladkovodních ryb se v roce 2011 zvýšila na 1,43 kilogramu na osobu z předloňských 1,41 kilogramu. Proti průměru Evropské unie je ale stále méně než třetinová. Evropský průměr je přibližně pět kilogramů sladkovodních ryb na obyvatele.

Přes staletou tradici českého rybníkářství a rybářství dávají Češi před rybami z tuzemských chovů přednost rybám mořským, kterých ročně zkonzumují v průměru mírně přes čtyři kilogramy. Nejčastěji jsou v jídelníčku obyvatel Česka zastoupeny ryby mražené, jejichž prodej není vázán na speciální vybavení a lze je zařadit do sortimentu menších prodejen.