Evropa zakázala reklamu spojenou s výdaji pro vítěze

pátek, 19. října 2012, 11:57 Aktuality MediaGuru

O omezení určitých reklamních praktik dnes rozhodl Soudní dvůr Evropské unie v Lucemburku. Napříště budou zakázány reklamní soutěže o ceny, které adresátovi rovnou sdělují, že už vyhrál. Platí to přinejmenším pro výhry, které s sebou nesou výdaje - například když musí příjemce kvůli nim telefonovat, posílat textové zprávy nebo hradit jiné poplatky. Oznámila to agentura DPA.

Verdikt padl v konkrétním případě, kdy několik firem ve Velké Británii rozesílalo pohlednice, stírací karty a další reklamní přílohy. Jejich příjemci už vyhráli, oznamovalo se na nich. Adresáti byli sice zároveň informováni o výdajích, které jsou s tím spojené, například při navázání kontaktu; nedozvěděli se už ale, že část těchto peněz šlo přímo reklamním firmám.

Některé "ceny" byly pro vítěze spojeny s nezanedbatelnými výdaji, například 399 librami ( zhruba 12.000 korun) za okružní plavbu. Svými lákavými nabídkami se firmy chtěly dostat k osobním údajům lidí, aby jim buď cíleně zasílaly reklamní materiály nebo tyto informace dále prodávaly.

Takové agresivní reklamní praktiky jsou zakázány, rozhodli soudci - a to i v případě, že nabízené možnosti kontaktu příjemce jsou bezplatné. O jednotlivých případech ale musejí rozhodnout národní soudy.

-čtk-