Ringier bude podnikat v mobilech, přijde Blesk Mobil

středa, 24. října 2012, 13:34 Marketing, Tisk MediaGuru

Na poskytování služeb virtuálního mobilního operátora se jako první dohodlo vydavatelství Ringier s Telefónikou.

Na poskytování služeb virtuálního mobilního operátora se jako první dohodlo vydavatelství Ringier s Telefónikou. Služby v mobilní síti O2 má Ringier spustit do konce roku. Uvedl to server Lidovky.cz. Podle informací ČTK by měl operátor pod označením Blesk Mobil služby nabídnout již na začátku listopadu. Telefónica i Ringier odmítly informace komentovat.

Pro vydavatelství Ringier je provoz virtuálního operátora, který nemá vlastní síť, ale nakupuje služby od Telefóniky, logickým krokem. Jeho mateřský koncern, německé vydavatelství Axel Springer, totiž v Německu provozuje právě ve spolupráci s Vodafonem virtuálního operátora Bild Mobile. Jméno operátora je zvoleno podle hlavního bulvárního deníku vydavatelství. V Česku Ringieru patří například deník Blesk.

Podle důvěryhodného zdroje Ringier nabídne služby nízkonákladového operátora s omezeným zákaznickým servisem. Zaměří se jen na poskytování volání, SMS a připojení k internetu formou předplacených karet. Konkurovat by měl především nižší cenou.

Zájemci o provoz virtuálního operátora dosud naráželi na nezájem mobilních operátorů umožnit jim vstup do svých sítí. ČTÚ ale dokončuje analýzu, na jejímž základě by mohl operátorům velkoobchodní otevření sítí nařídit. Firmy se proto začaly snažit direktivnímu postupu předejít. S operátory jednají nebo jednaly i další firmy, například UPC, Mafra a Tesco. Hovoří se i o obchodním řetězci Kaufland.

Prostor pro virtuální operátory by se mohl otevřít i po aukci kmitočtů na rychlé mobilní sítě LTE. Jednou z podmínek získání frekvencí je vytvoření velkoobchodní nabídky pro virtuální operátory.

Virtuální operátoři většinou na trzích, kde již fungují, získali podíl v řádu maximálně jednotek procent. Podobné to podle odborníků zřejmě bude i v Česku.