Supraphonline nabízí část katalogu Universal Music

čtvrtek, 25. října 2012, 13:33 Aktuality MediaGuru

Do digitálního obchodu Supraphonline.cz přibyl český a slovenský katalog tuzemské pobočky Universal Music. Na Supraphonline tak dnes přibylo dalších 561 alb, zájemci si tak mohou například legálně stáhnout nové album skupiny Kryštof Inzerát. Společnost Supraphon o podobné spolupráci jedná například s českými pobočkami společností EMI nebo Sony Music. Novináře o tom dnes informovala ředitelka vydavatelství Supraphon Iva Milerová.

"Rozšíření nabídky Supraphonline o tuzemské tituly vydavatelství Universal Music považujeme za důležitý krok k naplnění ambice, aby byl Supraphonline jedním z důležitým míst pro všechny, kdo mají rádi českou a slovenskou hudbu," uvedla Milerová. Dodala, že na jednom místě tak budou pohromadě historicky cenné nahrávky z úplných začátků českého hudebního průmyslu ze 30. let minulého století až po nejžhavější novinky posledních dní.

Vydavatelská společnost Supraphon otevřela digitální obchod s nahrávkami české hudby ze svého archivu i novinkami před jedenácti měsíci. Dnes má přes 10.000 registrovaných uživatelů, nabízí ke stažení přes 4000 alb a více než 60.000 skladeb.

Internetový obchod Supraphonu byl prvním digitálním obchodem v České republice, který vedle klasického formátu MP3 nabídl veškerý sortiment také v bezztrátovém kompilačním formátu FLAC, který poskytuje kvalitu záznamu srovnatelnou s kvalitou na CD nosičích. Zákazníci mají možnost použít několik způsobů úhrady zakoupené hudby.

"Supraphonline se stal legálním obchodem s nahrávkami nejen Supraphonu, ale i s nahrávkami nezávislých vydavatelů nebo přímo interpretů, jakými jsou například Vilém Čok nebo skupina Nightwork," podotkla Milerová s tím, že projekt je ekonomicky v mírném plusu. Konkrétní čísla však nesdělila.

Ceny za stažení ve formátu MP3 za jednotlivé skladby se pohybují od 15 do 25 korun, za alba od 69 do 129 korun. Ve formátu FLAC jsou ceny přibližně o 30 procent vyšší.

Supraphonline představil i další novinky, jakými jsou mimo jiné nová platební metoda Mobito, rozšíření zvukových ukázek, optický náhled na přehrávání skladeb nebo další možnosti stahování informací o skladbách.

První možnost digitálního stažení nahrávek Supraphonu se objevila v České republice i za jejími hranicemi v roce 2007. Prodej digitálních nahrávek se na tržbách Supraphonu podílí ze zhruba deseti procent. Například ve Spojených státech již prodej digitálních nahrávek převažuje nad prodejem fyzických nosičů.

Stahování nebo přehrávání hudby a videa umožňují v Česku také další internetové servery. Například počátkem loňského října zpřístupnil přehrávání hudebních skladeb od světových vydavatelů v počítači či mobilním telefonu server MusicJet, stahování hudby a videa umožňuje také česká mutace služby iTunes od americké firmy Apple.

-čtk-