John bude v Emprese tvořit pořad TV Barrandov

čtvrtek, 01. listopadu 2012, 18:54 Aktuality MediaGuru

Předseda Věcí veřejných a poslanec Radek John bude pro vydavatelství Empresa media připravovat televizní pořad. Chod redakcí časopisů Týden a Instinkt ovlivňovat nebude, sdělil dnes v tiskové zprávě šéfredaktor Týdne a člen představenstva vydavatelství František Nachtigall. Původně nakladatelství oznámilo, že John bude vedoucím publicistiky, nyní tvrdí, že jen externistou. Vydavatelství má většinový podíl v TV Barrandov.

John ve středu oznámil, že post v čele Věcí veřejných opustí. Ještě dnes ale na tiskové konferenci ale řekl, že nevidí problém v tom, že bude poslancem a předsedou sněmovního Výboru pro bezpečnost a zároveň šéfem publicistiky v Empresa media. Někteří politici, včetně prezidenta Václava Klause, tím byli překvapeni. Předseda poslanců vládní TOP 09 Petr Gazdík dokonce vyzval Johna ke složení mandátu a chce jeho odvolání z bezpečnostního výboru. Časopis Týden pak podle médií začali po oznámení nástupu Johna do vydavatelství opouštět někteří novináři.
Vydavatelství Empresa media dnes informace o Johnově angažmá změnilo, a to právě "na základě emotivních reakcí ze strany politiků, novinářské obce i části veřejnosti", uvedl Nachtigall.

"Vydavatelství se rozhodlo upřesnit zkreslené informace," oznámil šéfredaktor Týdne. "Pokud Radek John napíše článek a nabídne jej časopisům Týden a Instinkt, bude k tomuto materiálu přistupováno stejně, jako kdyby jej napsal jakýkoli politik," doplnil. "Radek John navíc už nebude předsedou strany, podle dostupných informací ani členem bezpečnostního výboru," naznačil Nachtigall, že John bezpečnostní výbor opustí. John je rovněž členem mandátového výboru.

Ve středeční tiskové zprávě vydavatelství ještě tvrdilo, že John nastupuje jako vedoucí publicistického oddělení. "Jsem přesvědčen, že Radek bude významnou posilou nejen pro Týden a Instinkt, ale i pro další plánované projekty do budoucna," uvedl také ve středu Nachtigall.

Podnikatel Jaromír Soukup, který Empresa media ovládá, situaci komentovat nechtěl. "Ke krokům vydavatelství se vyjadřovat nebudu a nechci," sdělil ČTK.

TV Barrandov patří do skupiny ovládané Soukupem od září. Pořad, názvem odkazující na starší velmi populární investigativní sérii Na vlastní oči, kterou John spoluzaložil a roky připravoval v televizi Nova, by měl na TV Barrandov odstartovat někdy kolem přelomu roku, uvedl Mediář.cz.

Nova investigativní publicistiku pod názvem Na vlastní oči letos po pauze obnovila, na přípravě se opět podílejí někdejší Johnovi spolupracovníci Josef Klíma a Janek Kroupa. John sám z Novy odešel v roce 2009 poté, co se v médiích objevily podrobnosti o jeho angažmá v kontroverzní společnosti Ora print. V televizi byl od roku 1993, působil kromě jiného ve funkci šéfredaktora publicistiky.

Server Lidovky.cz uvedl, že z Týdne odchází ceněná autorka rozhovorů Renata Kalenská a zřejmě také několik dalších novinářů. Kalenská ale serveru přímo nepotvrdila, že důvodem jejího odchodu je nástup Radka Johna do nakladatelství.

-mav-, -čtk-