Moody's zhoršila výhled ratingu CME kvůli zadlužení

pátek, 09. listopadu 2012, 17:03 Aktuality MediaGuru

Mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service zhoršila výhled ratingu americké mediální společnosti Central European Media Enterprises (CME) z pozitivního na negativní. To znamená, že zvažuje o snížení ratingu. Moody's uvedla, že majitel české TV Nova je příliš zadlužen a nemůže spoléhat, že se v nejbližší době zlepší situace na reklamním trhu.

„Negativní výhled odráží i nedávné sdělení CME, že firma na celý rok 2012 očekává provozní zisk před odpisy a amortizací (OIBDA) v pásmu 130 až 140 milionů dolarů," stojí ve zprávě agentury. CME dosud čekala zisk OIBDA v pásmu 150 až 160 milionů dolarů. Moody's rovněž připomíná propad tržeb a zisku OIBDA, který firma utrpěla ve třetím čtvrtletí.

Za horším výhledem ratingu je i názor agentury, že CME bude mít i v příštím roce negativní cash flow. Na druhou stranu zohledňuje silnou pozici, kterou má firma na všech trzích. Agentura přihlíží i k úvěrové kvalitě největšího akcionáře CME,kterým je americký mediální koncern Time Warner. Ten už drží 49,9 procenta akcií CME.

CME má u Moody's takzvaný rating korporátní rodiny (CFR) na stupni B3, stejně jako hodnocení pravděpodobnosti bankrotu (PDR). Rating zajištěných dluhopisů se splatností v roce 2017, které vydala společnost CET 21, je na stupni Ba3.

Součástí skupiny CME je i společnost CET 21, která drží licence pro vysílání televizních stanic Nova, Nova Cinema, Nova Sport a české verze hudební stanice MTV. CME celkem provozuje televizní stanice v šesti zemích střední a východní Evropy. Její akcie se obchodují na trhu Nasdaq v USA a na pražské burze cenných papírů.

-čtk-