Nejsrozumitelnějšími značkami jsou Google a McDonald's

úterý, 06. listopadu 2012, 01:24 Marketing MediaGuru

Stále hůře čitelnými se pro spotřebitele stávají např. Amazon, Walmart či Vodafone. Ukázal to aktuálně publikovaný index srozumitelnosti globálních značek.

Nejsnáze pochopitelnou světovou značku je Google, jež se pro uživatele internetu stal synonymem pro vyhledávání informací online. Vyplývá to ze zprávy americké poradenské společnosti Sieger+Gale, která působí v oblasti brandingu. Firma aktuálně uveřejnila v pořadí již třetí index srozumitelnosti světových značek.

Hned za Googlem se ve srozumitelnosti svého brandingu drží řetězec rychlých restaurací McDonald's a švédský prodejce nábytku Ikea. Obě zmiňované značky symbolizují kategorie, v nichž podnikají.

Některé brandy však ve své komplexitě ztrácejí na pochopitelnosti. Níže uvedený žebříček, který vznikl dotazováním 6 067 spotřebitelů na sedmi nejvýznamnějších trzích světa, ukazuje hned několik takovýchto firem.

Výrazný meziroční propad zaznamenal třeba internetový obchod Amazon. Komplikovanější sdělení však k zákazníkům vysílají i další značky, především ty z odvětví telekomunikací (Vodafone, O2), elektroniky (Microsoft, Dell, Sony, Siemens) a retailu (Walmart, Marks & Spencer).

Zdroj: Sieger+Gale

Na chvostu celosvětového žebříčku srozumitelnosti značek se pak nacházejí aerolinie Ryanair, a to především kvůli rozporu mezi svým brandingem a skrytými náklady při koupi jejich produktu. Přehled je pak špatnou zprávou i pro finanční instituce Axa a Allianz, stejně jako energetickou firmu E.ON.

-lmr-