NSS odmítl žalobu RTA v kauze licence Primy

čtvrtek, 08. listopadu 2012, 11:24 Aktuality MediaGuru

Nejvyšší správní soud (NSS) znovu zasáhl do sporu o původní licenci televize Prima. Zrušil letošní verdikt Městského soudu v Praze a odmítl žalobu Regionální televizní agentury (RTA). Žaloba směřovala proti osvědčení Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) o zániku licence. ČTK to dnes zjistila z úřední desky.

NSS řeší ještě další související stížnost. RTA po zániku původní licence Primy z roku 1994 ztratila možnost připojovat se pravidelně do celostátního vysílání stanice. Městský soud v Praze letos v červnu vyhověl žalobě RTA a osvědčení rady zrušil. Licenci označil za sdílenou a nařídil radním, aby se jejím zánikem zabývali znovu, a tentokrát za účasti RTA.
NSS však verdikt pražských soudců zrušil a sám žalobu odmítl. Důvodem je to, že platnost licence k provozování televizního vysílání ze zákona zaniká na základě žádosti provozovatele o ukončení vysílání. RRTV proto už o zániku licence nerozhoduje ve správním řízení.

Osvědčení o zániku původní licence tak nebylo správním rozhodnutím a nebylo možné napadnout je žalobu. Městský soud v Praze měl žalobu RTA správně sám odmítnout.
RTA se až do konce loňského roku připojovala do vysílání Primy. Celostátní stanice ale od Nového roku ukončila vysílání původního kanálu Prima a nahradila ho programem Prima family. Tím se vyhnula povinnosti sdílet v určitých časech vysílací frekvence s regionálními vysílateli.

Osvědčení o zániku platnosti licence původní Primy vydala RRTV společnosti FTV Prima v polovině ledna. Počátkem února pak Regionální televizní agentura definitivně ukončila vysílání a v březnu podala žalobu. Už předtím se v souvislosti se změnou licence Primy obrátila také na Český telekomunikační úřad a Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.
Nejvyšší správní soud se případem zabýval už loni. Tehdy zkritizoval změnu licenčních podmínek a rozhodl, že Prima musí po dobu platnosti staré licence dávat provozovatelům regionálních stanic možnost připojovat se v určitých časech do jejího vysílání. U NSS v současnosti probíhá také další řízení, ve kterém jde o možnost RTA připojovat se do vysílání nového programu Prima family.

-čtk-