ČT připomene úmrtí V. Havla několika pořady

středa, 12. prosince 2012, 05:54 Aktuality MediaGuru

Česká televize připomene ve svém vysílání výročí úmrtí prvního polistopadového prezidenta Václava Havla. V den výročí uvede premiéru dokumentárního snímku režisérky Moniky Le Fay Poslední odcházení Václava Havla.  Památku bývalého prezidenta připomene i odvysíláním dokumentů Le Cirgue Havel a Václav Havel: moje Praha. V sérii krátkých filmových vzkazů se diváci budou moci seznámit s posledními úvahami Václava Havla. Prostor ve svém vysílání bude této významné události věnovat také zpravodajská ČT24.

Vysílání České televize věnované Václavu Havlovi

Poslední odcházení Václava Havla, ČT2 18. 12. 21.05

Nový dokument Moniky Le Fay o události, která několik dní před Vánoci 2011 nečekaně stmelila národ. Smrt Václava Havla jako moment nejen smutku, úcty a piety, ale i naděje a radosti ze života. Monika Le Fay dokumentovala kromě jiného i zádušní mši za prezidenta, rozloučení u svaté Anny, pohřební průvod na Hrad, pohřeb v katedrále, loď, která odvážela květinové dary, setkání Charty 77. Po šesti týdnech natáčení uzavřela v kanceláři prezidenta ve Voršilské ulici, která právě ukončovala svou činnost.

Václav Havel: moje Praha, ČT2 18. 12. 16.10

Známá tvář a známá zákoutí pohledem rakouských dokumentaristů

Václav Havel byl a bude symbolem nejen sametové revoluce, ale především jednou z nejvýznamnějších osobností světové politiky konce minulého století. Dnes ho uvidíme v nezvyklé roli: jako průvodce po místech, která měl ve své Praze nade vše rád...

Le Cirque Havel, ČT2 18. 12. 15.40

Dokument o divadelní poctě Václavu Havlovi na festivalu Villeneuve-en-scene u Avignonu. V neděli 15. července 2012 proběhla na festivalu Villeneuve en Scene u Avignonu premiéra mezinárodní verze představení Cirkus Havel. Vladimír Morávek připravil se souborem Divadla Husa na provázku a studenty lyonské divadelní školy ENSATT zkrácenou verzi pro šapitó.

Miniseriál Poslední vzkazy Václava Havla, ČT2, 18. 12. od 9.00 do 00.10

Poslední vzkazy Václava Havla – Církevní památky

Poslední vzkazy Václava Havla – Město a aglomerace

Poslední vzkazy Václava Havla – Evropská unie uvnitř sebe

Poslední vzkazy Václava Havla – Evropa a vztahy mezi národy

Poslední vzkazy Václava Havla – Globalizace a národní zájem

Poslední vzkazy Václava Havla – Duchovní základ státu

Poslední vzkazy Václava Havla – Politiky

Poslední vzkazy Václava Havla – Postavení politiky ve společnosti

Kulturama Speciál - Odkaz Václava Havla, ČT24 15. 12. 14.30

Významným hostem bude herečka Vlasta Chramostová, osobní přítelkyně Václava Havla a také herečka, která si zahrála v jeho poslední hře Odcházení a to jak v divadelní Radokově české premiéře, tak v Havlově filmu. Zavzpomíná i fotograf Jan Kašpar. V Divadle Na zábradlí jsou vystaveny dosud neznámé fotografie prezidenta Václava Havla a jeho přátel, které v 70. a 80. letech nafotil především na Havlově chalupě na Hrádečku.

Studio 6 Víkend, ČT24 16. 12. 2012 7.00 – 10.34

Také víkendové ranní vysílání ČT24 se s v méně formální atmosféře vrací ke vzpomínkám na prezidenta a dramatika Václava Havla. Hostem ve studiu designér a výtvarník Bořek Šípek.

Loučení Václava Havla, ČT24 16. 12. 2012 15.05

Střihový dokument ČT24, který připomíná pohnutou atmosféru prosince 2012, kdy se národ naposledy loučil s prezidentem Václavem Havlem. Spontánní projevy soustrasti i oficiální akce vstoupili do Adventu 2011 s mimořádnou silou. Odkaz Václava Havla oslovil celé Česko, ale také zahraničí sledovalo z blízka loučení s prvním polistopadovým prezidentem.

Horizont ČT24, ČT24 16. 12. 2012 20.05

Václav Havel muž, jehož portrét umístil na svou obálku prestižní americký časopis Time s titulkem Philosopher King. Takto svět Václava Havla viděl - jako umělce, který se shodou dějinných okolností stal politikem a v současném světě zanechal nesmazatelnou stopu. Více v reportáži zahraničního magazínu ČT24 Horizont.

Rekviem z Pražské křižovatky, ČT24 17. 12. 2012 18.00

V předvečer prvního výročí úmrtí odvysílá Česká televize rekviem z Pražské křižovatky. Zádušní mši bude sloužit přítel Václava Havla kardinál Dominik Duka. V přímém přenosu na ČT24 v pondělí od 18 hodin.

Interview ČT24 s Ivanem Havlem, ČT24 17. 12. 2012 18.30

V den prvního výročí úmrtí Václava Havla přinese stanice ČT24 rozhovor s jeho bratrem Ivanem a tématu se budou v průběhu dne věnovat i zpravodajské relace stejně jako studia ČT24.

-mav-