HN připravily vydání věnované Václavu Havlovi

pondělí, 10. prosince 2012, 00:04 Aktuality MediaGuru

Rok po smrti prezidenta Václava Havla připravily Hospodářské noviny ve spolupráci s Amnesty International speciální vydání o lidských právech věnované jeho památce. Mimo jiné do něj přispěli Madeleine Albrigthová, Dalajlama, Yoko Ono nebo manželka Bona Ali Hewsonová.

„Jednou z hlavních tezí Václava Havla bylo, že svět může změnit každý z nás. Jakkoli neviditelným a bezmocným se zpočátku cítí být. Jsme možná malé noviny z místa, kterému pořád mnozí říkají Czechoslovakia, ale své příležitosti se vzdát nechceme,“ uvedla zástupkyně šéfredaktora Hospodářských novin a vedoucí IHNED.cz Lucie Tvarůžková.

Anglická verze speciálního vydání Hospodářských novin o lidských právech byla distribuována už včera, v neděli 9. prosince, na Letišti Václava Havla. Stalo se tak u příležitosti slavnostního odhalení gobelínu, který jako věčnou připomínku posledního československého a prvního českého prezidenta věnovala Nadaci Vize Amnesty International a pět světoznámých umělců – členů skupiny U2 Bono a The Edge, Sting, Peter Gabriel a Yoko Ono.

Gobelín je inspirován kresbou Petra Síse, která vyšla minulý rok na titulní straně Hospodářských novin v den pohřbu Václava Havla.

Hospodářské noviny věnované Václavu Havlovi obsahují mimo jiné příspěvky egyptského spisovatele a bojovníka za lidská práva Karima Alráwího, marockého obhájce lidských práv Tarika Nesh-Nashe, nezávislého kubánského novináře Roberta de Jesus Guerra, bývalé irské prezidentky Mary Robinsonové či íránské aktivistky za lidská práva Ladan Borúmandové.

Speciální vydání Hospodářských novin je dostupné na www.ihned.cz/havel2012.

-mav-