Kampaně prezidentských voleb pokračují

úterý, 04. prosince 2012, 07:57 Reklama MediaGuru

Čeští voliči za necelé dva měsíce budou poprvé volit svého prezidenta. Jak je lákají prezidentští kandidáti k volebním urnám?

Prezidentské volební kampaně jsou v plném proudu. Z billboardů, v tisku či na internetu na nás shlížejí jednotliví kandidáti, včetně těch čerstvě vyřazených z předvolebního klání. Po oznámení Ministerstva vnitra o vyřazení Jany Bobošíkové, Vladimíra Dlouhého a Tomia Okamury, se podle výzkumu agentury ppm factum posílila vedoucí pozice horkého favorita Jana Fischera. Nyní by ho volilo 33,2 % voličů.

Volební preference po vyřazení Dlouhého, Bobošíkové a Okamury (zdroj: ppm factum)

Volební preference před vyřazením Dlouhého, Bobošíkové a Okamury (zdroj: ppm factum)

Podle monitorovaného objemu reklamních investic společnosti Admosphere jednotliví kandidáti investovali do svých kampaní doposud přes 70 milionů korun. Nejvyšší výdaje na kampaň má horký favorit voleb Jan Fischer, kterého reklama v médiích stála 26,5 milionů korun, a to při 90% slevě v tištěných médiích.

V kampani se sloganem: „Slovo, které platí“ využívá nejen outdooru, printu, ale i kinoreklamy a internetu. V printu využívá jak klasické inzerce, tak příbalovou inzerci ve formě Volebních novin.

Kliknutím zvětšíte (zdroj: FB PMG-CEE)

Druhý kandidát v pořadí Miloš Zeman je podle údajů společnosti Newton Media nejvíce zmiňovaným kandidátem v médiích za měsíc listopad. Zeman pro druhou vlnu své kampaně zvolil kombinaci tištěné a outdoorové reklamy, v níž sloganem odkazuje na státní hymnu a typickou českou krajinou.

Zdroj: FB PMG-CEE

Jiří Dienstbier staví svou kampaň na možnosti změny, kterou komunikuje prostřednictvím tisku, outdooru a internetu.

Zdroj: FB PMG-CEE

Přemysl Sobotka apeluje na národní cítění, které podbarvuje státní vlajkou a slogany: „Naše země, naše svrchovanost“ či „Naše země, naše koruna“. Pro svou kampaň zvolil stejný mediamix jako předcházející kandidát.

Zdroj: FB PMG-CEE

Pátý v pořadí předvolebních preferencí je Vladimír Franz, za něhož kampaň rozjela iniciativa Vladimír Franz prezidentem. Franz drží v předvolebním souboji prvenství v počtu FB fanoušků, který se svými 43 663 uživateli o téměř 6 tisíc předběhl Karla Schwarzenberg.

Do srovnání je vždy zařazen pouze jeden profil kandidáta. Osobní profil Jiřího Dienstbiera (669 fanoušků) či profil "Zuzana Roithová na hrad" (293 fanoušků) jsou pro přehlednost ze srovnání vynechány.

Iniciativa Vladimír Franz prezidentem se v komunikaci nahradit typické billboardy prezidentským nadčasníkem FranzIn, jenž je možné si stáhnout na webových stránkách kandidáta či získat na jednom z distribučních míst. Kromě novinek a informací o akcích přináší nadčasník i pohled Vladimírova psa Ondřeje či komiks Franzy.

Karel Schwarzenberg ve své kampani staví na sloganu „Neuhnu z cesty“.

Na sociálních sítích se se svými téměř 38 tisíci řadí hned za Franze k nejúspěšnějším kandidátům. Zaujal například punkově laděným vizuálem à la Sex Pistols od Davida Černého či aktivitou, v níž vyzývá své voliče, aby se stali jeho veřejnými podporovateli.

Zuzana Roithová vyzývá k volbě první prezidentky.

Táňa Fišerová, která patří k nejnenápadnějším kandidátům, stejně jako Jiří Dienstbier apeluje na možnost změny. Ve své kampani klade důraz na decentralizaci a svobodnou tvorbu všech, co ji chtějí  podpořit. Postupně se tak tvoří soubor videí a vizuálů, které si každý její podporovatel může stáhnout a dotvořit pro konkrétní potřebu.

-kch-