Marketéři upouštějí od okázalých vánočních kampaní

čtvrtek, 06. prosince 2012, 07:11 Reklama MediaGuru

Sváteční kampaně v zahraničí se vyhýbají reklamním okázalostem. Naopak se snaží souznít s ekonomicky strádajícími spotřebiteli.

Zahraniční brand manažeři reagují na pesimistickou náladu zákazníků a v letošním roce upustili od okázalých vánočních kampaní.

Na rozdíl od předchozích let se tak například snížil počet celebrit, které se ve svátečních reklamách jinak objevují vcelku pravidelně. Například Tesco ve své vánoční kampani zobrazuje obyčejné lidi s obyčejnými problémy. A nebojí se ukázat, že jde především o nedostatek financí na vánoční dárky.

 

Stejný motiv pak nese i následující reklama.

 

Letošní reklamy také celkově zpomalily. A některé, jako například následující spot obchodního řetězce Morrisons, pracují i s negativními emocemi.

 

O poznání méně uchváceně, avšak přesto zaměstnaně pak působí protagonisté reklamy irského mobilního operátora Three.

 

Ponuřeji oproti loňsku působí i spot značky John Lewis. Minulé Vánoce byla reklama tohoto zadavatele označena za vůbec nejlepší sváteční spot.

Dalším z trendů, který lze při pohledu na letošní vánoční reklamy vypozorovat, je snaha oslovit demograficky různorodější publikum. Posuďte sami, oblíbené skladby si v selekci hitů z následujícího spotu najde snad úplně každý.

Vánoční pohodu se již tradičně snaží ve svých spotech vytvářet Coca-Cola. Tentokrát bez animace.

Na tu naopak jako jeden z mála vsadil mobilní operátor Vodafone.

-lmr-