Frekvence 1 a Impuls v pilotním digitálním vysílání

čtvrtek, 28. února 2013, 06:18 Aktuality MediaGuru

České Radiokomunikace zahajují po měsíčním technickém testu pilotní vysílání digitálního rozhlasu s programy Frekvence 1 a Rádio Impuls. Pilotní vysílání z vysílače Praha - Žižkov bude pokrývat 51,3 % obyvatel v regionu středních Čech a Prahy a 11,5 % obyvatel České republiky.

„Strategií naší společnosti nadále zůstává vysílat digitální rozhlas ve III. pásmu a maximálně podporovat nový vysílací standard DAB, který posluchačům přinese širší výběr z většího počtu rozhlasových stanic, zcela nové služby s přidanou hodnotou včetně propojení s Internetem a kvalitnější poslech,“ říká Martin Gebauer, výkonný generální ředitel Českých Radiokomunikací.

Pozemní příjem rozhlasového vysílání je v současné době, podobně jako je tomu u televizního vysílání, dominantním způsobem příjmu pro většinu posluchačů. Digitální rozhlasové vysílání má umožnit k posluchači přenést násobně více rozhlasových kanálů v lepší kvalitě než prostřednictvím analogových sítí. Provozovatelům by také měla umožnit lépe provázat rozhlasové vysílání s internetem a integrovat analogový přenosový systém do dnešních digitálních koncových zařízení jako jsou mobilní telefony, tablety, navigace nebo automobily.

-mav-