NY Times může Boston Globe prodat za 100 mil.USD

neděle, 24. února 2013, 09:44 Aktuality MediaGuru

Vydavatel amerického listu The New York Times (NYT) v lednu dostal za svou součást Boston Globe nabídku, která celý podnik ohodnocuje na více než 100 milionů dolarů (přes 1,9 miliardy Kč). Asi třetina nabízené částky přitom byla od zájemců, kteří by převzali i část závazků k penzím zaměstnanců. Píše to ekonomický list The Wall Street Journal (WSJ).

Věhlasný newyorský list se skupinou potenciálních zájemců tiše jedná už asi rok. Mezi investory je bývalý šéf Boston Globe Rick Daniels anebo lidé ze společnosti soukromého kapitálu Boston Post Partners.

Vedení The New York Times doufalo, že nabídku podá i společnost News Corporation, která mimo jiné vlastní i WSJ. List se opírá o zdroje z NYT i Boston Globe. News Corporation ale v Bostonu vlastní televizi, takže převzetí Boston Globe by regulační úřady sotva povolily. Firmy totiž podle tamních zákonů nemohou na jednom trhu vlastnit noviny i televizi.

NYT se o prodej Boston Globe snažil už v roce 2009, od plánu ale nakonec ustoupil, protože odboráři přistoupili na snížení výdajů. NYT koupil Boston Globe v roce 1993, kdy za něj zaplatil asi 1,1 miliardy dolarů (asi 21,3 miliardy Kč).

-čtk-