Videomapping ovládne Prahu

úterý, 05. února 2013, 07:25 Marketing, Reklama MediaGuru

Videomapping a další světelné instalace zaplaví Prahu. V říjnu se bude konat Signal festival, který ukáže možnosti, jež v sobě skrývá světlo.

Hra se světlem může být působivá, náročná a nevšední zároveň. V loňském roce ji například využil Český dům v Londýně nebo Plzeňský Prazdroj k uvedení svého pšeničného piva, když nechal pomocí videomappingu symbolicky zrodit bájného ptáka Fénixe na větracích věžích Strahovského tunelu. V obojím případě se jednalo o neotřelou prezentaci, na kterou se hned tak nezapomene.

Světlo však dokáže mnohem víc, což se rozhodli v říjnu předvést organizátoři zcela nového festivalu světla Signal. Jak říká jeho organizátor Martin Pošta, který stojí pod již zavedeným filmovým festivalem Fresh Film Fest či výstavou designSupermarket, hlavním záměrem festivalu je využít kouzla Prahy a ohromit její obyvatele a návštěvníky něčím, co ještě neviděli.

„Prostřednictvím tohoto jedinečného festivalu světla chceme lidem představit naše město jako magický prostor, jehož dlouhá a dramatická minulost se prolíná s jeho dynamickou současností. Potenciál takovéto akce je výjimečný, a to jak pro návštěvníky, kteří zahraniční festivaly navštěvují po milionech, tak pro možné partnery festivalu,“ dodává Martin Pošta.

Praha by se tak po Lyonu, Gentu, Amsterdamu, Sydney a Vancouveru mohla stát dalším z měst, kde oslava světla probíhá, a ukázat, jak světlo může vypadat venku i uvnitř, v ulicích, na vodě, na budovách či v galeriích a divadlech.

Fotografie z festivalu „Fête de la Lumière“ z Lyonu

Foto: Marek Winkler

Foto: Marek Winkler

Foto:  Fête de la Lumière

Ve spolupráci s uměleckým souborem The Macula, který připravil mimo jiné i videomappingovou projekci u příležitosti oslav 600 let Staroměstského orloje, plánuje pozvat nejzajímavější „světelné“ umělce současnosti, kteří jen pro Prahu připraví své světelné instalace.

Kromě videomappingu, světelných instalací ve veřejném prostoru i v galeriích hodlá Signal festival prozkoumat i možnosti zapojení návštěvníků do utváření kolektivních instalací. „Právě jsme ukončili vývoj interaktivní instalace, kde videoprojekci mohou ovládat samotní diváci prostřednictvím svých smartphonů, projekt tento týden představíme na festivalu ve Spojených arabských emirátech. Tento způsob umožňuje aktivní zapojení veřejnosti i neotřelé využití moderních technologií,“ vysvětluje Marek Winkler, který má na starosti komunikaci festivalu.

Signal festival má tak v nejbližší době možnost překonat hranici všednosti a obohatit možnosti marketingové komunikace o další rozměr.

-kch-